Data: 2001-01-22 13:36:54
Temat: Re: sery plesniowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sos serowy...hhhmmm temat szeroki!
Moja Mama w dawnych czasach robila sos beszamelowy oparty gl. na
wywarze z kurczaka, duzej ilosci sera zoltego i soku z cytryny...
tutejszy sos serowy, to gl. dodatek do gotowanych jarzyn i do
polania makaronu i zapieczenia go.
Sa dwie metody robienia sosu serowego - albo po kolei albo
wszytko naraz.
Po kolei to trzeba zrobic zasmazke - maslo /maka, dodac dobrego
wywaru (lub mleka troche smietany, troche kostki bulionowej)),
mieszajac, az konsystencja bedzie budyniowata. Czyli wychodzi
taki sos bialy. Jak to sie zagotuje, wrzuzic DUZO (wg mnie NIGDY
nie jest za duzo!!) startego zoltego sera. Wymieszac, podgrzac.
Acha, i niech to wszystko razem nie gotuje sie za szybko - jak
sie tak raz rozpedzilam, to mi sie zwyczajnie zwazylo!
Metoda wszytko w kupie, to:
do garnka wlac zimne mleko (dodac rozkruszonej kostki rosolowej
kawalek), wrzucic troche masla, troche maki i postawic na gaz,
podgrzewac ciagle mieszjac najlepiej rozga - ubijaczka,
gwarantuje to brak grduli, czyli kawalkow nie rozmieszanych. I
tak sie nad tym stoi i miesza i sos sam sie robi. Potem tylko
wrzucic tego sera. Najlepszy (dla tych co lubia sery ostre i
nie-sznurkowe) do tego jest cheddar. Te wszystkie lagodne daja
mdly smak.. albo sa tak gumowe i ciagnace, ze o Jezu!
Proporcji specjalnie nie znam, to jest wszystko kwestia
eksperymentow. Gdzies tu mam w kuchni szczegolowy przepis na sos
serowy i moge go odgrzebac, jesli chcesz..
Ale wydaje mi sie, ze tak na szklanke mleka trzebaby z lyzke
masla i czubata lyzke maki. Uroda tego sosu polega na tym, ze jak
za gesty, to mozna dodac troche meleka/smietany i jeszcze sera,
trudno go zepsuc. Tylko zlym serem!!
Bukiet z jarzyn od razu lepiej smakuje z takim serem. Albo np sam
kalafior ugotowany na al dente, oblany tym sosem i zapieczony.
Mozna zrobic tosty (pod grillem lub w piekarniku), gdzie na
chlebie sa dowolne rzeczy, a potem oblane sosem.
Jest to sos bardzo uniwersalny (sprobuj dodac troche cebuli albo
przypraw ty[u majeranke czy c Ci sie podoba).
Smacznego
Krysia
>
>> W domu robie serowy sos z dosc lagodnym serem
>> typu cheddar (ale nie ZA lagodnym)i na koncu dodaje rozkruszony
>> plesniowy. Dobre jest.
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Krysiu, rozwin troche temat : Twoj sos serowy..:)))
>
> Z gory dzieki:))) Jola
>
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|