Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie w kożuchu
Date: Sat, 10 Nov 2001 08:20:42 +0100
Organization: lubman
Lines: 41
Message-ID: <9sikf4$3ts$1@news.lublin.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1005376805 4028 195.117.192.115 (10 Nov 2001 07:20:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Nov 2001 07:20:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80288
Ukryj nagłówki
Użytkownik <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Ludzie poratujcie przepisem, napewno wiem że mają być z burakami.
> Ale co jeszcze???
Różne smakowite przepisy na śledzia pod "kożuchem" czy też
pod "pierzynką" znajdziesz na:
http://www.kuchnia.phg.pl/ryby/rybyglo.html
Zacytuję jeden z nich już dawno sprawdzony przez mnie:
Śledź pod kożuchem I
2-3 filety śledziowe
1-2 marchewki
2 buraczki ćwikłowe
1-2 cebule
2 jajka
1 jabłko
majonez
zielenina typu: koperek, pietruszka.
Ugotować buraczki ćwikłowe, marchewkę i jajka na twardo.
Wymoczone filety śledziowe rozdrobnić widelcem na małe kawałki,
ułożyć na dnie salaterki.
Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach.
Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim
warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę,
wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem
położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach,
znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków ćwikłowych
startych na tarce. Ostatnią warstwę posmarować gęstym majonezem
i odstawić sałatkę na kilka godz. do lodówki.
Przed podaniem udekorować sałatkę jajkami i zieleniną, w tym celu
oddzielić ugotowane białka od żółtek, rozdrobnić widelcem lub zetrzeć
na tarce i ułożyć dekoracyjną kompozycję np. szachownicę + ozdoby
z zieleniny.
Pozdrawiam
Lilla
|