Data: 2005-02-18 00:05:32
Temat: Re: śledzie w śmietanie :)
Od: "waldek" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena W. wrote:
> Pytam, bo pamiętam z młodości śledzie w wykonaniu mojej Mamy - kwaśna
> "wiejska", prawdziwa gęsta śmietana + cieniutkie półtalarki cebuli +
> koniecznie jabłko utarte na grubych oczkach tarki. I to było
> pyszności. Aha, musiało się odstać jakąś godzinkę celem przegryzienia
> smaków.
===
Na tej bazie można robić wariacje dodając różne składniki (ale nie wszystkie
naraz :-) ):
-paprykę (surową lub marynowaną)
-por zamiast cebuli
-musztardę
-chrzan
-korniszony
-marynowane grzyby
-czosnek
-miód z cytryną
-oliwki (czarne)
-koper włoski
-kawior
Za każdym razem smakują inaczej. Warto poćwiczyć.
Nie należy zapominać o śledziach bez śmietany, w różnych zalewach na bazie
oleju.
waldek (maniak śledziowy)
===
|