Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.infinity.net.pl!szmaragd.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "sledzik pod pierzynka"
Date: Mon, 4 Nov 2002 14:12:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <aq5ro0$s8h$1@news2.tpi.pl>
References: <aq5p1s$8aa$1@foka.acn.pl> <aq5pve$kem$1@news2.tpi.pl>
<3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1036415552 28945 195.117.192.121 (4 Nov 2002 13:12:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Nov 2002 13:12:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133023
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>
napisał:
> > I moze seteczka wodeczki? Mamo, trzymaj mnie bo oszaleje. Nawet w
> > jadlospisie w przedszkolu i mojego syna nie pisza tak koszmarnie :(
> > Kelnerska maniera? ;)
>
> no i nieodłączny pawik.
>
> No i do Rafała: co niektórzy (ja też) mają tu alergię ( z wysypką na
> półd, twu pośladkach włącznie) widząc te zdrobnienia.
> Nie możesz zjeść po prostu śledzia, musi być śledzik?
No to ladnie przywitaliscie Rafala na jednej z najbardziej sympatycznych
grup w Internecie :-/
Nakrzyczec, nakrzyczec i zostawić czlowieka bez pomocy...
Moj przepis na pysznego sledzika pod kozuchem (pod pierzynka) ;-)
2-3 filety sledziowe
1-2 marchewki
2 buraczki cwiklowe
1-2 cebule
2 jajka
1 jablko
majonez
zielenina typu: koperek, pietruszka.
Ugotowac buraczki cwiklowe, marchewke i jajka na twardo.
Wymoczone filety sledziowe rozdrobnic widelcem na male kawalki,
ulozyc na dnie salaterki.
Na to polozyc warstwe marchwi startej na tarce o malych dziurkach.
Wymieszac majonez z woda do gestosci smietany, posmarowac nim
warstwe marchwi. Nastepnie polozyc drobno posiekana cebule,
wyrównac powierzchnie salatki, posmarowac majonezem, potem
polozyc warstwe jablek startych na tarce o najmniejszych dziurkach,
znów warstwa majonezu, nastepnie warstwe buraczków cwiklowych
startych na tarce. Ostatnia warstwe posmarowac gestym majonezem
i odstawic salatke na kilka godz. do lodówki.
Przed podaniem udekorowac salatke jajkami i zielenina, w tym celu
oddzielic ugotowane bialka od zóltek, rozdrobnic widelcem lub zetrzec
na tarce i ulozyc dekoracyjna kompozycje np. szachownice + ozdoby
z zieleniny.
Pozdrawiam
Lilla
|