Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "sledzik pod pierzynka" Re: "sledzik pod pierzynka" i więcej (mix z grupy)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: "sledzik pod pierzynka" i więcej (mix z grupy)

« poprzedni post
Data: 2002-11-04 14:41:44
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka" i więcej (mix z grupy)
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik Rafal Nowakowski <r...@a...waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aq5p1s$8aa$...@f...acn.pl...
> Na poczatku chce sie przywitac i powiedziec WSZYSTKIM czesc!
> Mam problem:
> Ostatnio spedza mi sen z powiek "sledzik pod pierzynka".
> Czy moze ktos wie jak to pyszne danko sie robi?
> Wiem, ze warstwowo poprzekladane sa sledziki, jajeczko, majonezik i
......
> No wlasnie, co jeszcze? ( i w jakich proporcjach? )
> Serdecznie pozdrawiam:-)
>
Nie wiem czemu ale ostatnio nie widzę wielu postów i jeżeli temat się
zakoń czył to wybaczcie ;-))
Te śledzie dedykuję Krysi :-))))

Śledź pod kożuchem I

2-3 filety śledziowe
1-2 marchewki
2 buraczki ćwikłowe
1-2 cebule
2 jajka
1 jabłko
majonez
zielenina typu: koperek, pietruszka.

Ugotować buraczki ćwikłowe, marchewkę i jajka na twardo.
Wymoczone filety śledziowe rozdrobnić widelcem na małe kawałki,
ułożyć na dnie salaterki.
Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach.
Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim
warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę,
wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem
położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach,
znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków ćwikłowych
startych na tarce. Ostatnią warstwę posmarować gęstym majonezem
i odstawić sałatkę na kilka godz. do lodówki.
Przed podaniem udekorować sałatkę jajkami i zieleniną, w tym celu
oddzielić ugotowane białka od żółtek, rozdrobnić widelcem lub zetrzeć
na tarce i ułożyć dekoracyjną kompozycję np. szachownicę + ozdoby
z zieleniny.

1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej wiecej)

Curryströmming (sledz curry)
600 g filetow sledziowych
zalewa:
0,5 l wody
1 dl occtu (24%)
1 lyzka stolowa soli
sos:
2 dl majonezu
2 dl kwasnej smietany
1 zabek czosnku
1-2 lyzki curry
1 kwasne jablko
Wymieszc zalewe, wlozyc sledzie i odstawic do lodowki na 12
godzin. Wymieszac majonez ze smietana, curry i czosnkiem (ja
mam taka preske do wyciskania, napewno mozna poszatkowac) i
obranym i poszatkowanym jablkiem.Filety wyjac z zalewy,
osuszyc i wlozyc do sosu. Po 12 godzinach w lodowce sa do
jedzenia.

Sledz w musztardzie (faworyt mojej kolezanki z Kraka, Ajki, jak jej
wyslalam na Wielkanoc to od tego czasu maz jej "karze" to robic na
kazde przyjecie:-) 4-6 wymoczonych filetów sledzia solonego,
4-5 lyzek slodkiej musztardy,
1 lyzka cukru,
1 lyzka ostrej musztardy,
1 lyzka oleju,
1 lyzka majonezu,
1 lyzka wody, pieprz.
Pokroic filety na 2 cm paski. Wymieszac cukier i musztarde.
Wlewac powoli olej, stale mieszajac. Wmieszac pozostale
skladniki i zalac tym sledzie. Jesc najwczesniej na drugi
dzien.


Salatka Babci Pacholskiej (to moja rodzona babcia)
2-3 filety sledzia solone
2 jablka
2-3 cebule
2 jajka na twardo
1 dl smietany kwasnej
pieprz
Wszysko poszatkowac. Wymieszac. Podprawic smietana i
wstawic do lodowki na kilka godzin.


Brantevikssill (Brantevik to jest taka osada nad Morzem
Baltyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkaja)
1 kg filetow sledziowych
Zalewa :
6 dl wody
1 dl occtu (24%)
2 lyzki soli
Mieszanka:
5 dl cukru
40 zmiazdzonych ziaren pieprzu
2 duze, posztkowane cebule- zwykle
2 duze, poszatkowane cebule czerwone
1-2 lyzki pieprzu cytrynowego
2 liscie bobkowe
1 duza wiazka poszatkowanego kopru
Wlozyc filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjac, osuszyc.
Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkladac filety na
przemian z mieszanka do sloika. Zostawic na kilka dni w
lodowce.

Sledz Yvonne (kolezanka)
4 filety solone sledziowe
0,5 szklanki soku z pomaranczy
3-4 lyski occtu 24%
0,5 szklanki cukru
3 lyzki miodu
0,5 szklanki wody
starta skorka z pomaranczy
1 drobnopokrojona cebulka
Zagotowac zalewe, ostudzic. Pokroic sledzia na kawalki. W sloiku ulozyc
sledzia, cebulke i skorke pomaranczowa. Zalac zalewa i odstawic na jeden
dzien. Pycha.


Sledz cytrynowo-limetkowy
6 filetow wymoczonych
Zalewa 1
1,5 dl wody
5 lyzek occtu 12%
1 dl cukru
10 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 cebula
kilka pedow kopru
Zalewa 2
1 dl majonezu
3 dl kwasnej smietany
skorka zdrapana z jednej limetki
1 lyzka soku z limetki
skorka zdarta z jednej cytryny
1 lyzka soku z cytryny
Zagotowac zalewe 1 (bez koperku i cebuli) Zalac zimna zalewa
sledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszac ingrediencje do zalewy 2. Wyjac filety z zalewy 1,
pokroic na kawalki i wsadzic do zalewy 2. Posypac starta
skorka i niech stoja kilka godzin.

Sledz ginowy (z jalowcowka)
6-8 filetow sledziowych wymoczonych
2 listki laurowe
2 najchetniej czerwone cebule
Zalewa:
0,5 dl occtu 24%
1-1,5 cukru
1? wody
0,5 dl ginu czyli jalowcowki
1,5 zmiazdzonych ziaren jalowca
Zmieszac ocet z cukrem, wlac wrzaca wode i mieszac az sie
cukier rozpusci. Zmieszac gin z jalowcem. Wkladac na
przemian kawalki sledzia i plasterki cebuli. Zalac zalewa,
na koniec wlozyc liscie laurowe (bobkowe) i odstawic na 24
godziny.

Sledz z Gunnebo
1 kg solonego sledzia
szklanka majonezu
szklanka kwasnej smietany
1 lyzeczka pokruszonych ziaren jalowca
3 listki laurowe
kieliszek ginu
kieliszek sherry
1 lyzeczka soli
1 szczypta piperzu
Wymieszac wszysko za wyjatkiem sledzia. Wlozyc do garnka kamiennego
sledz na przemian z sosem. Jesc po 2 dniach.

Sledz rabarbarowy z Bornholmu
60 dkg sledzia
4 lyzek maki
2 lyzki ziaren gorczycy
zalewa:
75 dkg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 lyzki occtu 24%
do przybrania:
0,5 szklanki poszatkowanych orzechow wloskich
Popanierowac sledzia maka, sola i gorczyca. Wlozyc do zaroodpornej
formy, grzbietami do gory. Piec w 200 stopni przez 20 minut. Rabarbar
zagotowac z cukrem na malym gazie. Dodac ocet. Zalac cieplego sledzia
zalewa, posypac orzechami. Jesc na goraco, cieplo i zimno.


Brännösill
60 dkg wymoczonych filetow
zalewa 1
1 l wody
szklanka occtu 24%
0,5 szklanki grubej soli
3 czubate lyzki cukru
1 cebula najlepiej czerwona
zalewa2
niecala szklanka oleju
3-4 lyzki occtu winnego z czerwonego wina
0,5 szklanki sosu chici Heinza
2 zabki czosnku przecisniete albo posiekane
2 lyzki francuskiej musztardy
3 czubate lyzki posiekanego koperku
Zagotowac zalewe 1, wystudzic i zalac sledzie nia. Odstawic na 2 dni.
Odcedzic. Wymieszac zalewe 2 i zalac nia sledzie. Jesc na drugi dzien.

Kaviarströmming (sledz kawiorowy)
60 dkg filetow swiezych
zalewa
0,5 szklanki occtu 12%
0,5l wody
1 lyzka soli
sos
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanka kwasnej smietany
0,5 lyzeczki soli
12-15 potluczonych ziaren pieprzu
2-3 lyzki pasty kawiorowej z tubki (jezeli taka jest do dostania)
1 starty zabek czosnku
0,5 szklanki poszatkowanego koperku
2 lyzki musztardy nie za ostrej
2 lyzki drobno posiekanej cebulki
jajka pokrojone w zabki do przybrania
Zamieszac skladniki do zalewy. Zalac sledzia becz skory i odstawic na
noc. Od czasu do czasu przelozyc na druga strone. Na drugi dzien
wymieszac skladniki do sosu. Wyjac sledzia z zalewy, wlozyc do sloika
warstwa sledzia i warstwa sosu. Na drugi dzien mozna jesc. Przyozdobic
jajkami.

Västerbottensill (sledz z regionu Västerbotten)
40 dkg sledzia solonego
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki kwasnej smietany
niecala szklanka drobno startego ostrego sera zoltego
1-kilka zabkow czosnku
1 lyzka musztardy francuskiej
1 szczypta pieprzu tureckiego
1 szczypta pieprzu
1szczypta soli
Wymoczyc sledzia. Pokroic na male kawalki. Zetrzec ser, wycisnac
czosnek (ja mam taka praske do przeciskania). Wymieszac wszystkie
skladniki na krem, dodac przyprawy. W sloiku ulozyc sledzia na przemian
z kremem.

Sledz a la Russe (czyli po rusku)
40 dgk sledzia solonego wymoczonego
szklanka kawasnej smietany
0,5 szklanki smietany kremowki
1 ogorek kiszony albo konserwowy
1 burak konserwowy
1 jajko na twardo
2 lyzki posiekanej pietruszki albo koperku
Pokroic sledzie na kawalki. Polozyc na polmisku. Ubic kremowke i
pomieszac ze smietana kwasna. Rozsmarowac na sedziach. Posiekac reszte
i posypac tym sledzie.

Gubbröra (mieszanka chlopa, nie rolnika)
1 puszka ansjovis
3 jajka na twardo
1 najchetniej czerwona cebula (mozna zwykla)
0,5 pora
4 lyzki kwasnej smietany
4 lyzki majonezu
3 lyzki sosu chili (takiego Heinza)
0,5 pokrojonej pietruszki
4-6 kromek chleba razowego ciemnego
Wszystko pokroic i wymieszac z majonezem, smietana i sasem
chili. Nalozyc na chleb i zjesc ze smakiem

Saltka ojca Bengta (Bengt to nasz przyjaciel, tez lekarz, a
jego ojciec profesor anatomi w uniwersytecie w Lundzie)
2 jajka na twardo
2 pomidory
puszka ansjovis
2 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki sosu chili
1 dl majonezu
Posiekac, wymieszac, podawac z chlebem.

Tort sledziowy (skanski)- przepis mam z ksiazki "Skanskie
morderstwa sledziowe" wydanej przez skanska Akademie
Sledziowa (Academia Harengi Scaniensis)- zgromadzenie
kilkunastow panow roznych zawodow i zainteresowan, ktorych
laczy milosc do sledzi.
1 puszka ansjovis
3 dl smietany kremowki
1 dl poszatkowanego szczypiorku
1 szczypta pieprzu
Ubic smietane. Poszatkowac sledzia. Wymieszac ze smietana,
szczypiorkiem i pieprzem. Wlac do okraglej tortownicy.
Zamrozic co najmniej 6 godzin. Przybrac plasterkami cytryny
i szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego

--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.11 Rafal Nowakowski
04.11 Krysia Thompson
04.11 Art(Gruby)
04.11 Art(Gruby)
04.11 Art(Gruby)
04.11 Krysia Thompson
04.11 Krysia Thompson
04.11 Art(Gruby)
04.11 Krysia Thompson
05.11 Art(Gruby)
05.11 Krysia Thompson
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem