« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-04-30 10:42:38
Temat: ślimaki, wstępne przygotowanieJa obrobić wstępnie zebrane ślimaki winniczki? Chodzi mi o ich oczyszczenie z
treści jelitowych i żołądkowych, śluzu no i sposoby uśmiercania, czyli wszytko
co się dzieje od schwytania do momentu gdy staje się półproduktem do
przygotowania potrawy.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-04-30 11:43:08
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanieJeśli zbierałeś winniczki w kwietniu to złamałeś prawo bo zebrałeś winniczki
w okresie rozrodczym. Z tego co wiem mozna je zbierać na obszarze dozwolonym
przez wojewodę w okresie 1-31 maja i tylko te ktorych muszla ma średnicę
powyżej 30 mm.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-04-30 13:01:22
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanie> Jeśli zbierałeś winniczki w kwietniu to złamałeś prawo bo zebrałeś winniczki
> w okresie rozrodczym. Z tego co wiem mozna je zbierać na obszarze dozwolonym
> przez wojewodę w okresie 1-31 maja i tylko te ktorych muszla ma średnicę
> powyżej 30 mm.
>
>
>
1. Nie złamałem prawa bo nie zbierałem winniczków w kwietniu.
2. A o ich wstępnej obróbce coś wiesz?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-04-30 13:34:57
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanieMusisz zostawic je 'na glodzie' na okolo 3-4 dni w tym czasie pozbędą sie
treści pokarmowych.. Nastepnie żywe umieścic w soli kochennej na 1 dzien
(troche to okrutne - slimaki będą starały sie pozbyć soli i bedą wydzielały
śluz - to je oczyści. Po tym procesie oplucz wodą i ugotuj.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-04-30 19:41:49
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanieMirek pisze:
> Musisz zostawic je 'na glodzie' na okolo 3-4 dni w tym czasie pozbędą sie
> treści pokarmowych.. Nastepnie żywe umieścic w soli kochennej na 1 dzien
> (troche to okrutne - slimaki będą starały sie pozbyć soli i bedą wydzielały
> śluz - to je oczyści. Po tym procesie oplucz wodą i ugotuj.
>
>
fajnie :D
** Posted from http://www.teranews.com **
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-05-01 12:18:27
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanie> Musisz zostawic je 'na glodzie' na okolo 3-4 dni w tym czasie pozbędą sie
> treści pokarmowych.. Nastepnie żywe umieścic w soli kochennej na 1 dzien
Już mi się odechciało tych ślimaków. żywe zwierze na cały dzień do soli!
przecież o dręczenie w niesamowitych męczarniach, nie ma innego sposobu? a jak
to robią na fermach.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-05-01 12:31:47
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanietu masz troche przepisów:
http://www.slimaki.com.pl/przepisy/przepis.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-05-04 20:58:40
Temat: Re: ślimaki, wstępne przygotowanie
Użytkownik "Mirek" <m...@w...wp.pl> napisał w wiadomości
news:fv9m0f$hsi$1@inews.gazeta.pl...
> Jeśli zbierałeś winniczki w kwietniu to złamałeś prawo bo zebrałeś winniczki
> w okresie rozrodczym.
Mala uwaga, chyba chodzi o okres ochronny a nie rozrodczy.
Widac to wyraznie jezeli przeanalizujemy jak wyglada sprawa z zakazami
polowu baltyckiego dorsza:
- okres tarla (okres rozrodczy) od marca do sierpnia z nasileniem w
kwietniu-czerwcu.
- okresem ochronnym (zakaz polowu) ustalonym przez komisarzy z UE dla
polskich rybakow- praktycznie wiekszosc roku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |