From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9m50sv$lbk$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: sliwki w occie
Date: Fri, 24 Aug 2001 10:28:27 +0200
Lines: 52
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 998641511 dana.netgate.com.pl (24 Aug 2001 10:25:11 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63933
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9m50sv$lbk$1@news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Od wczoraj ma pewien problem. Moja przyszla tesciowa uwielbia sliwki w
> occie, ja osobiscie nie, ale postanowilam jej zrobic ze dwa sloiki tych
> sliwek. Pojawia sie jednak problem ona najbardziej lubi cale śliwki z
pestka
> wyjmowac ze sloika[...]> Valentine
>
Sluze przepisem sprawdzonym wielokrotnie przeze mnie i moja przyjaciolke.
Sliwki w occie
Do marynowania nadaja się wegierki niezupełnie dojrzale, lecz juz
zabarwione, jedrne i swieze. Przed marynowaniem nalezy obetrzec sliwki z
woskowego nalotu, nakluc gesto patyczkiem. Nakluwanie ulatwia przenikanie
octu do sliwek i wydostawanie sie soku.
Przygotowane sliwki uklada sie w kamiennym garnku lub szklanym słoju. I
zalewa zalewa
ZALEWA
na każdy 1 kg sliwek bierze się : 1/2 l octu spirytusowego, 10-15 dkg cukru,
kilka gozdzików, kawałek cynamonu (nie sproszkowany, bo marynata zmetnieje)
Zalewe zagotowuje sie, nastepnie studzi, aby byla tylko letnia i taka zalewa
sie sliwki.
Nastepnego dnia zlewa sie zalewe, zagotowuje pod przykryciem, lekko studzi i
zalewa sliwki, tym razem juz calkiem ciepła marynata.
Czynnosc te powtarza sie jeszcze raz na trzeci dzien, tym razem zalewa się
sliwki zalewą goraca.
W czwartym dniu na wrzaca zalewe wrzuca sie sliwki i po zagotowaniu zestawia
z ognia. Studzi sie przez wlozenie garnka do zimnej wody, a następnie
ostudzone wlewa sie do słoi lub kamiennych garnkow, ktore obwiazuje sie
pergaminem i wynosi do piwnicy (to przy wiekszych ilosciach). Najlepiej
jeszcze gorace przelozyc do malych sloiczkow, zakrecic i do gory dnem, niech
stygna (nie trzeba pasteryzowac)
Jak ktos lubi lagodniejsze - to dodac wiecej cukru, a odjac octu,
ostrzejsze - odjac cukru, dodac octu. wg mecenas Gosi Buczkowskiej z
Zielonej Góry
Inne przepisy na marynaty sa na stronach
www.kuchnia.com.pl/DiD/marynakisz.html
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|