Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpin
ternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: slow food w Polsce?
Date: Wed, 11 Dec 2002 18:53:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 21
Message-ID: <at7tr4$1cj$2@news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <at7ovp$1id$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: ph104.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039628965 1427 217.99.208.104 (11 Dec 2002 17:49:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Dec 2002 17:49:25 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138410
Ukryj nagłówki
> a co to jest takiego slow food?
Slow Food jest to organizacja powstala w opozycji do fast food. Powstala we
Wloszech w 1986 roku gdy na Plazu Hiszpanskim w Rzymie otwarto MacDonalda.
Dla wiekszosci Wlochow to byla straszna obraza i policzek dla ich
wielowiekowej milosci do dobrego jedzenia i przywiazania do tradycji
kulinarnej. I wlasnie w protescie, Carlo Petrini zalozyl to stowarzyszenie,
ktoremu nadano nazwe Slow Food. Obecnie jest to potezny ruch, skupiajacy ok.
60 tys czlonkow- restauratorow, producentow zywnosci, win. Co roku w Turynie
odbywa sie Salon Smaku gdzie najlepsi restauratorzy prezentuja swe wyroby,
co roku rowniez organizacja przyznaje tzw. Premio czyli nagrode dla osob,
ktore zajmuja sie produkcja unikatowych juz prodoktow w sposob tradycyjny
bez uzycia chemi,czy nowoczesnych maszyn. Wydaja tez swoje przewodniki
kulinarne, ksiazki kucharskie a restauracje oznaczone znaczkiem slow food
(slimak :)) sa miejscem gdzie mozemy spokojnie oczekiwac, ze jedzenie to
bedzie prawdziwa uczta a nie kompozycja polproduktow z mikrofali. To tak w
skrocie:)
Kasia L.
|