Data: 2002-12-11 17:53:49
Temat: Re: slow food w Polsce?
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> a co to jest takiego slow food?
Slow Food jest to organizacja powstala w opozycji do fast food. Powstala we
Wloszech w 1986 roku gdy na Plazu Hiszpanskim w Rzymie otwarto MacDonalda.
Dla wiekszosci Wlochow to byla straszna obraza i policzek dla ich
wielowiekowej milosci do dobrego jedzenia i przywiazania do tradycji
kulinarnej. I wlasnie w protescie, Carlo Petrini zalozyl to stowarzyszenie,
ktoremu nadano nazwe Slow Food. Obecnie jest to potezny ruch, skupiajacy ok.
60 tys czlonkow- restauratorow, producentow zywnosci, win. Co roku w Turynie
odbywa sie Salon Smaku gdzie najlepsi restauratorzy prezentuja swe wyroby,
co roku rowniez organizacja przyznaje tzw. Premio czyli nagrode dla osob,
ktore zajmuja sie produkcja unikatowych juz prodoktow w sposob tradycyjny
bez uzycia chemi,czy nowoczesnych maszyn. Wydaja tez swoje przewodniki
kulinarne, ksiazki kucharskie a restauracje oznaczone znaczkiem slow food
(slimak :)) sa miejscem gdzie mozemy spokojnie oczekiwac, ze jedzenie to
bedzie prawdziwa uczta a nie kompozycja polproduktow z mikrofali. To tak w
skrocie:)
Kasia L.
|