Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!news.a
tman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Wojciech" <v...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Mon, 16 Sep 2002 15:40:16 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 34
Message-ID: <1...@2...17.128.75>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.128.75
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1032183627 19856 213.17.128.75 (16 Sep 2002 13:40:27
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Sep 2002 13:40:27 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128248
Ukryj nagłówki
<k...@p...onet.pl> wrote in message
news:019a.000001c3.3d847109@newsgate.onet.pl...
> Witam potrzebuję bardzo pilnie przepis na smalec.
> Pozdrawiam Kasia
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Smalec:
- swieza slonina,
- surowy boczek (oczywiscie swiezutki).
- kawalek dobrej suchej kiełbasy (moze byc np. z dzika),
- cebula (drobna kostka),
- czosnek (całe zabki),
- duze winne jablko (w calosci),
- slodka papryka,
- ziola (majeranek, kminek, bazylia, pieprz wg gustu - nieduze ilosci),
- kieliszek bialego wina (polwytrawne lub polslodkie),
Slonina, boczek, kielbasa w kostke niezbyt drobna (0,5 cm) wrzucamy do
rondla na malutkim ogniu wytapiamy tluszcz. Wazne by nie przypalic i nie
doprowadzić do wrzenia. Potem dodajemy cebule, a po chwili jablko cale lub w
polowkach (w zaleznosci od ilosci tluszczu) i kilka zabkow czosnku oraz
papryke, dalej dusimy na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia,
jablko, papryke i czosnek wyjmujemy, a w zamian dolewamy wino np. tokaj.
Calosc przelewamy do glinianego naczynia lub sloja.
Podawac najlepiej ze swiezym razowcem (uwaga na kalorie;))
pozdrawiam
Wojciech
|