Data: 2002-09-16 13:40:16
Temat: Re: smalec
Od: "Wojciech" <v...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<k...@p...onet.pl> wrote in message
news:019a.000001c3.3d847109@newsgate.onet.pl...
> Witam potrzebuję bardzo pilnie przepis na smalec.
> Pozdrawiam Kasia
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Smalec:
- swieza slonina,
- surowy boczek (oczywiscie swiezutki).
- kawalek dobrej suchej kiełbasy (moze byc np. z dzika),
- cebula (drobna kostka),
- czosnek (całe zabki),
- duze winne jablko (w calosci),
- slodka papryka,
- ziola (majeranek, kminek, bazylia, pieprz wg gustu - nieduze ilosci),
- kieliszek bialego wina (polwytrawne lub polslodkie),
Slonina, boczek, kielbasa w kostke niezbyt drobna (0,5 cm) wrzucamy do
rondla na malutkim ogniu wytapiamy tluszcz. Wazne by nie przypalic i nie
doprowadzić do wrzenia. Potem dodajemy cebule, a po chwili jablko cale lub w
polowkach (w zaleznosci od ilosci tluszczu) i kilka zabkow czosnku oraz
papryke, dalej dusimy na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia,
jablko, papryke i czosnek wyjmujemy, a w zamian dolewamy wino np. tokaj.
Calosc przelewamy do glinianego naczynia lub sloja.
Podawac najlepiej ze swiezym razowcem (uwaga na kalorie;))
pozdrawiam
Wojciech
|