Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!news.atm
an.pl!wsisiz.edu.pl!news.pseinfo.pl!not-for-mail
From: "Bakino" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Tue, 18 Nov 2003 13:33:59 +0100
Organization: Polskie Sieci Elektroenergetyczne - INFO Sp. z o.o.
Lines: 40
Message-ID: <bpd3jn$trd$1@mex.pseinfo.pl>
References: <bpd1t8$1fe$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mex.pseinfo.pl
X-Trace: portraits.wsisiz.edu.pl 1069158884 29601 213.134.155.196 (18 Nov 2003
12:34:44 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...wsisiz.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Nov 2003 12:34:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179769
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Nazgul" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpd1t8$1fe$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś może mi dać przepis na zrobienie pysznego smalcu?
Proszę bardzo:
Smalec
Składniki:
- 0,5 kg. słoniny
- 10 dag. wędzonej słoniny lub boczku
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jabłko
- majeranek
Słoninę pokroić w mała kostkę, włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu.
Dodać wędzoną słoninę/ boczek również pokrojone w kostkę i dalej wytapiać na
małym ogniu. Odcedzić tłuszcz od skwarek. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na
tarce, a następnie dodać do tłuszczu. Czosnek zgnieść, cebulę drobniutko
posiekać i też przełożyć do garnka. Jeszcze troszkę podgrzewamy. Dodajemy
majeranek, pieprz, sól i powrotem wrzucamy skwarki. Wyłączyć gaz. Zaczekać,
aż troszkę przestygnie. Przelać do słoiczka i ostudzić.
Przepis pochodzi z Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza, z wędrówki 45,
pt.: "Weselny Smak"
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|