Data: 2003-11-18 12:33:59
Temat: Re: smalec
Od: "Bakino" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Nazgul" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpd1t8$1fe$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś może mi dać przepis na zrobienie pysznego smalcu?
Proszę bardzo:
Smalec
Składniki:
- 0,5 kg. słoniny
- 10 dag. wędzonej słoniny lub boczku
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jabłko
- majeranek
Słoninę pokroić w mała kostkę, włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu.
Dodać wędzoną słoninę/ boczek również pokrojone w kostkę i dalej wytapiać na
małym ogniu. Odcedzić tłuszcz od skwarek. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na
tarce, a następnie dodać do tłuszczu. Czosnek zgnieść, cebulę drobniutko
posiekać i też przełożyć do garnka. Jeszcze troszkę podgrzewamy. Dodajemy
majeranek, pieprz, sól i powrotem wrzucamy skwarki. Wyłączyć gaz. Zaczekać,
aż troszkę przestygnie. Przelać do słoiczka i ostudzić.
Przepis pochodzi z Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza, z wędrówki 45,
pt.: "Weselny Smak"
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|