Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: "iza" <i...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smietana-co z niej zrobic
Date: Tue, 8 Jan 2002 14:43:11 +0100
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 76
Message-ID: <a1etc2$m06$1@h1.uw.edu.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <a1cd1p$m4c$1@h1.uw.edu.pl>
<a1eqi0$7i3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: m-r8.rsk.pl
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1010497730 22534 217.96.71.41 (8 Jan 2002 13:48:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Jan 2002 13:48:49 GMT
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.uw.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90736
Ukryj nagłówki
Kruche cebulowe ktos podawal.. niestety nie pamietam kto
ale wklejam w calosci podkreslajac ze to NIE MOJ przepis ale byl niedawno
"CIASTO CEBULOWE Z BOCZKIEM
ciasto kruche na spod:
25 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
8 dag masła
75 ml wody zimnej ( lub z kostkami lodu)
farsz:
1 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
20 dag boczku wędzonego
1 czubata łyżka mąki
300 g kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 jaja
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatułowa, 1 łyżeczka majeranku
Do mąki dodać żółtko, posolić, obłożyć kawałkami zimnego masła, posiekać
całość nożem, szybko zagnieść ciasto dodając zimną wodę.. Uformować kule,
zawinąć w folie i na 45 min. do lodowki.
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę w plasterki, czosnek posiekać. Pokrojony w
kostkę boczek przesmażyć na patelni , lekko rumieniąc. Dolać olej, rozgrzać
go i dodać cebule i przesmażyć na szklisto ( patelnia ma być większa, aby
ten kilogram móc mieszać swobodnie). Na koniec dać posiekany czosnek,
posypać mąką i chwilę smażyć, mieszając i uważając, by mąka się nie
zrumieniła. Odstawić z ognia i wystudzić.
Śmietanę wymieszać z jajami , żółtkiem surowym, musztardą i przyprawami,
zalać jeszcze ciepłą cebule. Przyprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i wyłożyć spód i
boki tortownicy ( średnicy 28 cm). Moja ma 26 i zrobiłam rant wys. 3-4 cm.
Spód ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę cebulową i wstawić do piekarnika.
Piec 45 min w 200 st. Podawać na ciepło.
Ja piekłam ok. godziny, bo po 45 min ani ciasto, ani wierzch farszu nie był
lekko zloty. Jak się zazłoci to farsz trzyma się kupy i można to kroić jak
kawałki tortu. Jest to danie bardzo sycące.
Na drugi dzień pozostały kawałek ciasta cebulowego wcielam na zimno - i tez
mi smakowało. Piwo do tego pasuje "
to tyle. koniec cytatu
DRESING SEROWY
20dag rokpolu
szkl smietany (lub jogurtu)
5 lyzek majonezu
4 lyzki posiekanej natki pietruszki
1-2 zabki czosnku przez praske
sok z cytryny
sol, pieprz cayenne
ser rozetrzec ze smietana, majonezem, natka, czosnkiem.
Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola pieprzem.
Jak wyjdzie za duzo to do ladnej buteleczki, do lodowki i bedzie na
nastepny raz :)
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972
|