Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: snickers
Date: Tue, 27 Apr 2004 16:49:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 61
Message-ID: <c6lru7$ed0$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c6lr8h$qn8$1@korweta.task.gda.pl>
Reply-To: "Anna Ladorucka" <a...@N...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: apj75.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1083077384 14752 83.26.252.75 (27 Apr 2004 14:49:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Apr 2004 14:49:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199609
Ukryj nagłówki
agatka wrote:
> Jeśli ktoś ma przepis na to ciacho, to bardzo poproszę. Chodzi o taki
> bez czekolady, u góry ma orzechy, wewnątrz ciasto o kolorze miodu i
> dwie masy, jedna jakby tofee, a druga jaśniejsza, twardsza. Czy ktoś
> potrafi zidentyfikować to cudo? Smakuje jak ... aż brak słów
> agatka
Cytuje sama siebie ;):
SNICKERS
ciasto:
60 dkg maki
3/4 szkl. cukru
2 jajka
2 zoltka
20 dkg margaryny
3 lyzki mleka
3 lyzki miodu
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 cukier wanilinowy
polewa orzechowa:
1/2 k. margaryny
4 lyzki curu
2 lyzki miodu
20 dkg posiekanych orzechow wloskich
krem I: 1 opakowanie budyniu smietankowego
krem II: 1 puszka skondensowanego mleka slodzonego
1 Make wymieszana z soda i przesiana na stolnice posiekac z margaryna. Dodac
pozostale skladniki, zagniesc ciasto i podzielic na 3 czesci.
2. Trzy identyczne prostokatne formy (20x30cm), wylozone papierem do
pieczenia,
wylepic cienko ciastem. Na jedna czesc ciasta wylac goraca polewe orzechowa
i
upiec razem z pozostalymi.
3. Ugotowac budyn smietankowy wg przepisu, zuzywajac o 1/3 mleka mniej niz
podano w przepisie. Ostudzic.
4. W celu otrzymania karmelu puszke z mlekiem wstawic do garnka z woda i
gotowac 3 godz. Ostudzic.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nalozyc budyn, przykryc drugim
plackiem posmarowanym karmelem, a nastepnie nakryc plackiem z polewa
orzechowa.
W przepisie nie podano czasu i temp. pieczenia. Ja podobne ciasto
(Krolewiec -
moje ulubione) pieke w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 10 min. - do
uzyskania brazowo-zlotego koloru.
Przepis pochodzi z ksiazki "Smakowite domowe ciasta" rozdawanej w promocji
margaryny Kasia.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|