Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: mamqa <a...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sok grepfluitowy - ktokolwiek widział...
Date: Tue, 22 May 2007 13:08:14 +0200
Organization: Alcatel SEL AG Berlin
Lines: 38
Message-ID: <1179832090.600803@slbhw0>
References: <46529b26$1@news.home.net.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: individual.net 1Dd9puK7IPb/OQs5eZn5og6cyXG/+fOt87SAh2TIH7rr6PpxzQ
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
In-Reply-To: <46529b26$1@news.home.net.pl>
Cache-Post-Path: news.alcatel.de!u...@d...vpn.eu.alcatel.com
X-Cache: nntpcache 2.4.0b5 (see http://www.nntpcache.org/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296790
Ukryj nagłówki
Lagoda napisał(a):
> Nie wiedziałem na jakiej grupie zapytać...
> Co się ostatnio stało, że zupełnie zniknęły z handlu soki grapfluitowe
> 100% (o rany, co za wyraz).
> Jeszcze 2-3 miesiące temu w każdym sklepie było tego tyle co
> pomarańczowych, a teraz tylko nektary (100% zadowolenia) albo napoje
> (100% dziennego zapotrzebowania na cośtam). Co najwyżej jeden drogi jak
> kawior sok z pomarańczy i grepluitów.
> Jakiś zakaz w Uni wprowadzili?
>
A mnie się obiło o uszy, że to kwestia przejęcia nazw z Unii:
"nektar owocowy to produkt, uzyskany przez dodanie do soku owocowego
wody, cukru lub miodu, a czasem także kwasu cytrynowego? Nektar owocowy
musi spełniać określone wymagania odnośnie zawartości składnika
owocowego (soku owocowego). W zależności od rodzaju owocu zawartość
składnika owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%."
"sok 100% - to sok posiadający wszystkie cechy soku wyciśniętego z
owocu. Odtwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając go o taką samą
objętość wody, jaką odparowano przy jego zagęszczaniu i aromatu,
odzyskanego w procesie zagęszczania soku. Do soku 100% nie dodaje się
cukru, ani innych dodatkowych składników."
Wniosek nasuwa mi się jeden: kończą się zagęszczone soki i taniej i
więcej można wyprodukować nektaru.
agg
|