Data: 2007-05-22 11:08:14
Temat: Re: sok grepfluitowy - ktokolwiek widział...
Od: mamqa <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lagoda napisał(a):
> Nie wiedziałem na jakiej grupie zapytać...
> Co się ostatnio stało, że zupełnie zniknęły z handlu soki grapfluitowe
> 100% (o rany, co za wyraz).
> Jeszcze 2-3 miesiące temu w każdym sklepie było tego tyle co
> pomarańczowych, a teraz tylko nektary (100% zadowolenia) albo napoje
> (100% dziennego zapotrzebowania na cośtam). Co najwyżej jeden drogi jak
> kawior sok z pomarańczy i grepluitów.
> Jakiś zakaz w Uni wprowadzili?
>
A mnie się obiło o uszy, że to kwestia przejęcia nazw z Unii:
"nektar owocowy to produkt, uzyskany przez dodanie do soku owocowego
wody, cukru lub miodu, a czasem także kwasu cytrynowego? Nektar owocowy
musi spełniać określone wymagania odnośnie zawartości składnika
owocowego (soku owocowego). W zależności od rodzaju owocu zawartość
składnika owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%."
"sok 100% - to sok posiadający wszystkie cechy soku wyciśniętego z
owocu. Odtwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając go o taką samą
objętość wody, jaką odparowano przy jego zagęszczaniu i aromatu,
odzyskanego w procesie zagęszczania soku. Do soku 100% nie dodaje się
cukru, ani innych dodatkowych składników."
Wniosek nasuwa mi się jeden: kończą się zagęszczone soki i taniej i
więcej można wyprodukować nektaru.
agg
|