Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sok grepfluitowy - ktokolwiek widział...
Date: Tue, 22 May 2007 13:53:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <f2ulso$mla$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <46529b26$1@news.home.net.pl> <1179832090.600803@slbhw0>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1179835096 23210 83.15.147.162 (22 May 2007 11:58:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 May 2007 11:58:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296797
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1179832090.600803@slbhw0...
Lagoda napisał(a):
> Nie wiedziałem na jakiej grupie zapytać...
> Co się ostatnio stało, że zupełnie zniknęły z handlu soki grapfluitowe
> 100% (o rany, co za wyraz).
> Jeszcze 2-3 miesiące temu w każdym sklepie było tego tyle co
> pomarańczowych, a teraz tylko nektary (100% zadowolenia) albo napoje (100%
> dziennego zapotrzebowania na cośtam). Co najwyżej jeden drogi jak kawior
> sok z pomarańczy i grepluitów.
> Jakiś zakaz w Uni wprowadzili?
>
A mnie się obiło o uszy, że to kwestia przejęcia nazw z Unii:
"nektar owocowy to produkt, uzyskany przez dodanie do soku owocowego
wody, cukru lub miodu, a czasem także kwasu cytrynowego? Nektar owocowy
musi spełniać określone wymagania odnośnie zawartości składnika
owocowego (soku owocowego). W zależności od rodzaju owocu zawartość
składnika owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%."
"sok 100% - to sok posiadający wszystkie cechy soku wyciśniętego z
owocu. Odtwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając go o taką samą
objętość wody, jaką odparowano przy jego zagęszczaniu i aromatu,
odzyskanego w procesie zagęszczania soku. Do soku 100% nie dodaje się
cukru, ani innych dodatkowych składników."
Wniosek nasuwa mi się jeden: kończą się zagęszczone soki i taniej i
więcej można wyprodukować nektaru.
agg
Tak samo zniknely z polek soki z czarnej porzeczki (dawno juz ...)
teraz tylko nektary sie ostaly...
|