Data: 2015-03-05 08:12:54
Temat: Re: sok zasładzany czy nie?
Od: Przesmiewca <o...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Borys Pogoreło <b...@p...edu.leszno> napisał(a):
>Komuś to się opłaca, jeśli spady skupują nawet za 10 gr/kg? Przecież
>transport będzie kosztować dużo więcej, owoce zajmują masę miejsca.
Z koncetratu sie oplaca bo odtworzenie z niego soku jest latwiejsze (i tansze) niz
linia
produkcyjna z calymi jablkami. Ale koncetrat tez ma swoja cene wiec jego duze partie
plyna kontenerami z dalekiej, ale tanszej Azji.
Z calych jablek tworza lokalni wytworcy - np. Sloneczna Tlocznia, do ktorej linka dal
Kris
i oni tworza rzeczywiscie z jablek polskich, ale wcale niekoniecznie z okolicznych
sadow,
wiec tez woza. Nieskazitelnie piekne jablka z holenderskich upraw do polskich
hurtowni tez woza.
Ale co tam wozenie jablek, a co powiesz na wozenie.. lodu? Oto przyklad - ide w nocy
na
pobliskiego Statoila, bo na imprezie zabraklo lodu a lodowka nie wyrabia :) Kupuje
pare kilo
zafoliowanego, kostkowanego lodu. Z tylu widze napis: wyprodukowano w zakladzie
jakims tam, Gdansk.
Tyle, ze ja sie bawie na drugim koncu Polski.... ale nie ma sie co dziwic, wozi sie
przeciez cale
tiry wody - zapetowanych, groszowych w produkcji - rowniez za granice.
|