Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sól morska
Date: Sun, 12 Sep 2004 07:19:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <ci0n4i$h87$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <chv4k9$fnt$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ajf115.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1094967255 17671 83.25.239.115 (12 Sep 2004 05:34:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Sep 2004 05:34:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214463
Ukryj nagłówki
> Bo roznica pomieczy sola morska, sola kamienna a chlorkiem sodu (sola
> warzona) w smaku jest ogromna - takoz we wlasciwosciach (niech ktos
> sprobuje ukisic ogorki w rostworze soli warzonej = powodzenia!).
Kisilam ogorki sola wazona jodowana, sola kamienna niejodowana, zalewalam
zimna nieprzegotowana woda, wystudzona woda przgotowana, wrzatkiem
i.......................
efekt zawsze byl ten sam: pyszne kiszone ogorki. Uwazam, ze jest duzo mitow
przypisywanych wlasciwosciom pewnych skladnikom kulinarnym. Najgorsze sa
sytucje jesli chodzi o przepisy przekzywane z pokolenia na pokolenie. Mialam
ostatnio sytuacje, w ktorej pewna moja znajoma ( w wieku mojej matki) z
ogromna kpina w glosie zapytala "kto kisi ogorki przegotowana woda ,
zasypujc sola jodowana?". Owa osoba zajadala w moim domku niejednokrotnie
ogoreczki przyzadzone wlasnie w taki nieortodoksyjny sposob, zwsze je
zachwalajac....
Mysle, ze gatunek soli ma najwieksze znaczenie, w sytuacji w ktorej sol w
potrawie ma pozostac nierozpuszczona i zalezy nam na wielkosci jej
krysztalkow. Np buleczki/rogaliki przypruszone sola, zwane solnkami. Nie
wyobrazam sobie na nich drobniutkich okruszkow soli wazonej
pzdr
Ktoska
|