Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!feed.news.nacamar.de!ne
wsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!c03.atl99!news.webusenet.com!ngpeer.news.aol
.com!audrey-m2.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 20
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 17 Jan 2003 22:04:58 GMT
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: sos borowkowy czy zurawinowy?
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142009
Ukryj nagłówki
>wiec co? czy to jest ta zurawina, jaka przed swietami mozna dostac prawie
>wszedzie? i czym to sie rozni od borowek?
Borowki amerykanskie(blueberries) sa ciemnoniebieskie i wieksze od polskich
jagod (ja ich uzywam zastepczo do ciasta na przyklad albo do muffins).Natomiast
zurawiny(cranberries) sa czerwone dobre do indyka(ale do ciast i muffins tez he
he)i sok dobry z nich jest.
Oto co mi Agata Solon napisala w watku z 26 lipca 2002:
"To teraz na sieriozno i rzeczowo: Zurawina to takie czerwonawe, z
przeblyskami bialego, kulki o srednicy ok 1 cm, czyli dosc duze. Jest to
roslina uprawowa. Je sie jako dzem, konfiture z miesnymi potrawami, w
Ameryce popularny jest sok zurawinowy, cierpki i orzezwiajacy. A borowki (po
poludniowopolsku borowka czerwona lub brusznica) to malutkie czerwone
kuleczki, rosna w lesie i trzeba pracowicie zbierac. Zastosowanie takie jak
zurawina. W smaku ma wiecej goryczki, i mnie osobiscie do mies smakuje
lepiej niz zurawina. "
Pozdr.Dot
|