Data: 2003-01-17 22:04:58
Temat: Re: sos borowkowy czy zurawinowy?
Od: l...@a...com (Lilibell555)
Pokaż wszystkie nagłówki
>wiec co? czy to jest ta zurawina, jaka przed swietami mozna dostac prawie
>wszedzie? i czym to sie rozni od borowek?
Borowki amerykanskie(blueberries) sa ciemnoniebieskie i wieksze od polskich
jagod (ja ich uzywam zastepczo do ciasta na przyklad albo do muffins).Natomiast
zurawiny(cranberries) sa czerwone dobre do indyka(ale do ciast i muffins tez he
he)i sok dobry z nich jest.
Oto co mi Agata Solon napisala w watku z 26 lipca 2002:
"To teraz na sieriozno i rzeczowo: Zurawina to takie czerwonawe, z
przeblyskami bialego, kulki o srednicy ok 1 cm, czyli dosc duze. Jest to
roslina uprawowa. Je sie jako dzem, konfiture z miesnymi potrawami, w
Ameryce popularny jest sok zurawinowy, cierpki i orzezwiajacy. A borowki (po
poludniowopolsku borowka czerwona lub brusznica) to malutkie czerwone
kuleczki, rosna w lesie i trzeba pracowicie zbierac. Zastosowanie takie jak
zurawina. W smaku ma wiecej goryczki, i mnie osobiscie do mies smakuje
lepiej niz zurawina. "
Pozdr.Dot
|