Data: 2004-06-06 21:49:29
Temat: Re: sos do makaronu - łatwy i szybki
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola wrote:
> Może jeszcze nie znacie:
>
> Ser pleśniowy ( tak ok.20-30 dkg ) rozpuścić w garnuszku z dodatkiem
> śmietany 30% i gotowe.
> Można dodać pieczarki, kurczaka, brokuły lub co tam kto chce oraz
> oczywiście przyprawy jakie kto lubi.
>
> Ja miałam kurczaka i brokuły ( wcześniej ugotowane)
>
> Było pycha!!!!
>
> Pozdrawiam grupę
>
> Jola
===
Dzisiaj taki sos robiłem do makaronu ze szpinakiem. Zainspirował mnie
program kucharski na Tele5, z Dorotą Kamińską, której włoski kucharz coś
takiego właśnie przygotował.
Makaron z paczki mielonego szpinaku, dwóch jaj i tyle mąki, aby wyszło
ciasto. Krojony w szerokie i długie paski.
Ser (gorgondzola) był stopiony na maśle, do tego dolana śmietana 36% w
ilości 1/3 sera.
Do sosu wrzucaliśmy (Włoch i ja) minutkę gotowany, jeszcze gorący, zielony
makron. Wymieszaliśmy i na talerz. Ładne i smaczne. W telewizji popijali to
danie Amaretto. Ja zwykłym winem.
Użyłem 7 deko sera, co starczyło akurat na dwie duże porcje.
waldek
===
|