Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos do makaronu, mniam mniam
Date: Thu, 13 Sep 2001 14:43:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 50
Message-ID: <9nq9jk$h8f$1@news.tpi.pl>
References: <3...@s...pekao.com.pl> <9nq53l$bu0$1@news.tpi.pl>
<3...@s...pekao.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000384948 17679 217.97.24.161 (13 Sep 2001 12:42:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Sep 2001 12:42:28 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: sos do makaronu, mniam mniam
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68295
Ukryj nagłówki
Użytkownik Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@s...pekao.com.pl...
> jesli jeszcze wychodzily smaczne , to chetnie ;)
>
Wychodziło smaczne, ale niestety gdzies posiałam przepis. Obiecuję wieczorem
poszukać.
A w zastępstwie podaję inne rzeczy z curry:
Sałatka z curry i pędami bambusa
torebka ryżu
2 grube plastry szynki konserwowej
3-4 plastry marynowanej papryki
szklanka groszku mrożonego
puszka pędów z bambusa
sok z pół cytryny
olej
łyżeczka z curry
sól, pieprz, cukier
Ryz na sypko z sola i curry ugotować, wyjdzie żółty. Groszek zalac szklanką
gorącej wody, wsypac pół łyżeczki cukru zagotować, jak ostygnie odcedzić.
Pedy osaczyć, opłukać wodą, pokroić w paseczki. Papryke i szynkę w paseczki.
Olej, wymieszać z sokiem z cytryny, sola i pieprzem, wymieszać z ryżem,
dodać warzywa i szynkę.
Pewnie trzeba bedzie nieco zmodyfikować składniki i proporcje, także
przyprawy, ale zapowiada się ciekawie.
Ryba w potrawce curry:
70 dag filetów z np dorsza
sok z cytryny
peczek dymki
masło
2 łyżki mąki
1-2 łyżki curry
szklanka mleka
szklanka rosołu
1/2 śmietany kremówki
sól, biały pieprz
rybę umyć, pofiletować i w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dymke pokroić w
krążki podsmażyć na masle, oprószyć mąką i curry, zasmażyć. Zalać rosołem i
mlekiem zagotować, zabielić smietaną. Rybkę w tym sosiku gotować około 10
minut. Dosolić, dopieprzyć, można podawac z ryżem
To tyle
Wkn
|