Data: 2001-09-13 12:43:18
Temat: Re: sos do makaronu, mniam mniam
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@s...pekao.com.pl...
> jesli jeszcze wychodzily smaczne , to chetnie ;)
>
Wychodziło smaczne, ale niestety gdzies posiałam przepis. Obiecuję wieczorem
poszukać.
A w zastępstwie podaję inne rzeczy z curry:
Sałatka z curry i pędami bambusa
torebka ryżu
2 grube plastry szynki konserwowej
3-4 plastry marynowanej papryki
szklanka groszku mrożonego
puszka pędów z bambusa
sok z pół cytryny
olej
łyżeczka z curry
sól, pieprz, cukier
Ryz na sypko z sola i curry ugotować, wyjdzie żółty. Groszek zalac szklanką
gorącej wody, wsypac pół łyżeczki cukru zagotować, jak ostygnie odcedzić.
Pedy osaczyć, opłukać wodą, pokroić w paseczki. Papryke i szynkę w paseczki.
Olej, wymieszać z sokiem z cytryny, sola i pieprzem, wymieszać z ryżem,
dodać warzywa i szynkę.
Pewnie trzeba bedzie nieco zmodyfikować składniki i proporcje, także
przyprawy, ale zapowiada się ciekawie.
Ryba w potrawce curry:
70 dag filetów z np dorsza
sok z cytryny
peczek dymki
masło
2 łyżki mąki
1-2 łyżki curry
szklanka mleka
szklanka rosołu
1/2 śmietany kremówki
sól, biały pieprz
rybę umyć, pofiletować i w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dymke pokroić w
krążki podsmażyć na masle, oprószyć mąką i curry, zasmażyć. Zalać rosołem i
mlekiem zagotować, zabielić smietaną. Rybkę w tym sosiku gotować około 10
minut. Dosolić, dopieprzyć, można podawac z ryżem
To tyle
Wkn
|