Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos do miesa
Date: Wed, 09 Jul 2008 15:40:36 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 50
Sender: r...@l...4web.pl
Message-ID: <g52f4o$b8d$1@news.wp.pl>
References: <g4tv1b$oqg$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: legion.4web.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1215610840 11533 194.63.132.9 (9 Jul 2008 13:40:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Jul 2008 13:40:40 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <g4tv1b$oqg$1@news.onet.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 080709-0, 2008-07-09), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.14 (Windows/20080421)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314185
Ukryj nagłówki
Marcz pisze:
> Witam
>
> Czas grilowania co tylko się da :)) i pytanie jaki sosik do miesa z
> grila? Najlepiej cos na ostro, (oprocz sosu czosnkowego) Poprosil bym o
> propozycje z ewentualnym sposobem przygotowania. Bede wdzieczny
>
> Pozdrawiam
> Marcz
SOS CURRY
Wymieszać po pół szklanki śmietany, serka homogenizowanego i
majonezu. Do tego dodać drobno posiekaną cebulkę, łyżeczkę
curry i posolić do smaku.
SOS BARBECUE
5 łyżek musztardy
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1-2 ząbki czosnku
Musztardę rozetrzeć z oliwą, pieprzem i innymi przyprawami,
wreszcie ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Sosem tym można
smarować mięso lub drób przed pieczeniem.
SOS BARBECUE MEKSYKAŃSKI
2/3 szklanki bardzo mocnej kawy
1/3 szklanki masła lub masła roślinnego
2 łyżki przyprawy maggi
1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion gorczycy
1 łyżka soku z cytryny lub 1/2 łyżki octu z 1/2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku
Składniki sosu dokładnie wymieszać, podgrzewać, aż stopi się
masło. Smarować sosem steki wołowe lub żeberka wieprzowe
podczas pieczenia na węglu drzewnym lub w rożnie elektrycznym.
Tego ostatniego osobiście nie próbowałam, ale brzmi
ciekawie, więc zapisałam go sobie i czeka na wypróbowanie...
Jakbyś wypróbował pierwszy to podziel się spostrzeżeniami...
Pozdrawiam
Rablinka
|