Data: 2008-07-09 13:40:36
Temat: Re: sos do miesa
Od: "R@blinka" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcz pisze:
> Witam
>
> Czas grilowania co tylko się da :)) i pytanie jaki sosik do miesa z
> grila? Najlepiej cos na ostro, (oprocz sosu czosnkowego) Poprosil bym o
> propozycje z ewentualnym sposobem przygotowania. Bede wdzieczny
>
> Pozdrawiam
> Marcz
SOS CURRY
Wymieszać po pół szklanki śmietany, serka homogenizowanego i
majonezu. Do tego dodać drobno posiekaną cebulkę, łyżeczkę
curry i posolić do smaku.
SOS BARBECUE
5 łyżek musztardy
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1-2 ząbki czosnku
Musztardę rozetrzeć z oliwą, pieprzem i innymi przyprawami,
wreszcie ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Sosem tym można
smarować mięso lub drób przed pieczeniem.
SOS BARBECUE MEKSYKAŃSKI
2/3 szklanki bardzo mocnej kawy
1/3 szklanki masła lub masła roślinnego
2 łyżki przyprawy maggi
1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion gorczycy
1 łyżka soku z cytryny lub 1/2 łyżki octu z 1/2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku
Składniki sosu dokładnie wymieszać, podgrzewać, aż stopi się
masło. Smarować sosem steki wołowe lub żeberka wieprzowe
podczas pieczenia na węglu drzewnym lub w rożnie elektrycznym.
Tego ostatniego osobiście nie próbowałam, ale brzmi
ciekawie, więc zapisałam go sobie i czeka na wypróbowanie...
Jakbyś wypróbował pierwszy to podziel się spostrzeżeniami...
Pozdrawiam
Rablinka
|