Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.
pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos słodko-kwaśny
Date: Mon, 19 Nov 2001 20:15:04 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 32
Message-ID: <9tbp0f$m54$1@h1.uw.edu.pl>
References: <9tbo3p$v3$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1006200655 22692 217.96.222.87 (19 Nov 2001 20:10:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Nov 2001 20:10:55 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82662
Ukryj nagłówki
"Jan Delmanowicz" <j...@e...pw.edu.pll> wrote:
>Czy ktoś mógłby mi podać przepis na bardzo smaczny sos słodko-kwaśny
>do kurczaka z ryżem? Już mam dość tych sklepowych.
Z naszej grupy...
"Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy
byc kartoflana lub kukurydziana. Prosty sos slodko-kwasny 1/2
szklanki soku ananasowego 2 lyzki cukru 2 lyzki octu 2 lyzki maki
ryzowej 1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic
do wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac
usmazone mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol
godziny. Podac z ryzem." Magdalena Bassett
"Dzisiaj widzialam w tv, jak pan kucharz zrobil taki sosik
bardzo szybko i prosto. Wzial: miod ( to na slodko ), "zredukowany"
( nie wiem jak to powiedziec dobrze po polsku, sorki ) ocet
balsamiczny i swieze, posiekane papryczki chilli. Wszystko razem
wymieszal i bylo slodko-ostro-pikantne. "Danka
"oto chiński sos słodko-kwaśny łyżka mączki ziemn, łyżka sosu
sojowego, 3 łyżki octu, 4 łyżki cukru, 3 łyżki konc.
pomidorowego, 50ml wody. Zmieszać składniki oprócz mączki i zagotować,
dodać rozwodnioną mączkę i gotować ok.5 min.(aż będzie szklisty).
Jak dodasz chilli lub tabasco, będzie dodatkowo pikantny." .Alex
"A dyć do soku z ananasa cukru i tak dodają... "Antek G.
|