Data: 2001-11-19 20:15:04
Temat: Re: sos słodko-kwaśny
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jan Delmanowicz" <j...@e...pw.edu.pll> wrote:
>Czy ktoś mógłby mi podać przepis na bardzo smaczny sos słodko-kwaśny
>do kurczaka z ryżem? Już mam dość tych sklepowych.
Z naszej grupy...
"Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy
byc kartoflana lub kukurydziana. Prosty sos slodko-kwasny 1/2
szklanki soku ananasowego 2 lyzki cukru 2 lyzki octu 2 lyzki maki
ryzowej 1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic
do wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac
usmazone mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol
godziny. Podac z ryzem." Magdalena Bassett
"Dzisiaj widzialam w tv, jak pan kucharz zrobil taki sosik
bardzo szybko i prosto. Wzial: miod ( to na slodko ), "zredukowany"
( nie wiem jak to powiedziec dobrze po polsku, sorki ) ocet
balsamiczny i swieze, posiekane papryczki chilli. Wszystko razem
wymieszal i bylo slodko-ostro-pikantne. "Danka
"oto chiński sos słodko-kwaśny łyżka mączki ziemn, łyżka sosu
sojowego, 3 łyżki octu, 4 łyżki cukru, 3 łyżki konc.
pomidorowego, 50ml wody. Zmieszać składniki oprócz mączki i zagotować,
dodać rozwodnioną mączkę i gotować ok.5 min.(aż będzie szklisty).
Jak dodasz chilli lub tabasco, będzie dodatkowo pikantny." .Alex
"A dyć do soku z ananasa cukru i tak dodają... "Antek G.
|