Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sosy i dipy (impreza przy grillu) - Znacie przepisy? Re: sosy i dipy (impreza przy grillu) - Znacie przepisy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sosy i dipy (impreza przy grillu) - Znacie przepisy?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sosy i dipy (impreza przy grillu) - Znacie przepisy?
Date: Wed, 31 Aug 2005 11:26:08 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 60
Message-ID: <df3t3f$cis$1@inews.gazeta.pl>
References: <df3qtg$1e5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1125480370 12892 81.219.100.7 (31 Aug 2005 09:26:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Aug 2005 09:26:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247101
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Wookee" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:df3qtg$1e5$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Pewnie ktoś mógłby powiedzieć......google i tam poszukaj, ale tu zależy mi
> na Waszej sprawdzonej opinii i przepisach. Potrzebuję jakieś przepisy na
> efektowne smakowo i wizualnie sosy do mięs z grilla a także na dipy np. do
> krakersów. Nie mają to być jakieś superkosztowne rzeczy - gdyż mieszkam w
> małym miasteczku i tu niestety czasem nie wszystko można dostać "od ręki".


- sos majonezowoketchupowy.
Majonezu i ketchupu ostrego dać po równo, do tego wcisnąć ząbek czosnku (+/-
1 ząbek na 250 ml sosu) soli, cytryny,pieprzu i cukru do smaku. Wymieszać,
odstawić na ok 1/2 godziny niech się przegryzie.
Dobre IMO do wszystkiego.

Tak samo tzatzyki dobry jest do wszystkiego. Przepis na pewno jest w goglach
to nie będe pisać.

Sos/mus z papryki. Papryki czerwone w całości umyć i włożyć do piekarnika na
250 st az będą miękkie. Jeśli zbyt się przypalają, przykryć w czasie
pieczenia folią aluminiową.
Upieczone obrać ze skórki (z dobrze opieczonej papryki skórka sama odchodzi)
i dokładnie wyjąć z nich środek z pestkami - pestki sa paskudne w smaku.
zmiksować dodając w czasie miksowania oliwy cienkim strumieniem aż będzie
odpowiednia konsystencja, doprawić solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
Do zmiksowanego musu dodać drobno posiekaną papryczkę chili - może być
czerwona, albo zielona i ew. trochę posiekanych liści kolendry - ale to wg
uznania.
(Można tez zrobić wersję odwrotną - z papryk zielonych - ponoć dobre,
osobiście nie znoszę zielonej papryki, to trudno mi ocenić, ale jak ktoś
toleruje, to może to naprawdę dać ciekawy efekt - 2 sosy paprykowe - niby to
samo a bardzo różne.
Znajoma tez kombinowała z papryką żółtą - upieczoną i zmiksowaną doprawiała
solą, pieprzem, cytryną i czerwoną surową chili + przetartą przez sito
konfiturą domową z mirabelek - ponoć bardzo dobre)

Mus/dip? z awokado. Awokado trzeba kupić ze 3 dni wcześniej, zawinąć w
pergamin, schować do pudełka (ma mieć ciemno) i odstawić w temp pokojowej -
niech sobie dojrzeje. Potem przeciąć w pionie do pestki i przekręcając jak
nakrętkę od słoika, rozdzielać i wyjąc pestkę. Nie wywalać. Wydłubać miąższ
zozciapciac go widelcem, potem dodać do niego sok z cytryny (ok 1/4 cytryny
na 1 awokado) ząbek czosnku (mały ząbek na 1 awokado, sól, pieprz. masę
włożyć do miksera i miksować chwilę dolewając powoli śmietanki kremówki - ok
łyżkę stołową śmietanki 24% na 1 awokado.
Dobre do krakersów.
Ale będzie paskudne, jeśli awokado nie będą porządnie dojrzałe. I jak ma
poczekać taki mus, to trzeba do niego wrzucić tą pestkę - wyjąć ja dopiero
jak sos ma być jedzony - bo zaciemnieje.


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// A kiedy będziesz mieć problem /
klaśnij to urwie mu łeb / niech gna / bez łba ///
Janerka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6