From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4...@n...home.net.pl> <gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Subject: Re: spaghetti carbonara?
Date: Mon, 20 Oct 2008 09:33:23 +0200
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
NNTP-Posting-Host: 213.158.196.84
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1224488016 213.158.196.84 (20 Oct 2008 09:33:36 +0200)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316387
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jackare" <j...@...pl> napisał w wiadomości
news:gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>> mógłby się podzielić?
>>
>> pozdrawiam i dzięki
>>
>> Maciek
>
> Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość
> cebulki jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
> dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
> dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
> Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
> zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
> roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
> gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
> Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
> lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
> nie jest to konieczne.
> Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
> prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
> Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
> koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
> Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
> twardości "al dente") i gotowe.
> Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
> nastawić wodę.
> --
> Jackare
nie widze w tym przepisie jajka, nie dodajesz jajka? czy to aby na pewno
przepis na Carbonara?
Pozdrawiam
Monika
|