| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-10-19 21:40:50
Temat: spaghetti carbonara?Witam,
chciałem ugotować mojej dziewczynie takie spaghetti. Do tej pory regularnie
gotuje takie z mięsem mielonym i bardzo jej smakuje. Czy ktoś zna jakiś w
miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym mógłby się podzielić?
pozdrawiam i dzięki
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-10-20 07:03:55
Temat: Re: spaghetti carbonara?> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
> mógłby się podzielić?
>
> pozdrawiam i dzięki
>
> Maciek
Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość cebulki
jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
nie jest to konieczne.
Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
twardości "al dente") i gotowe.
Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
nastawić wodę.
--
Jackare
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-10-20 07:33:23
Temat: Re: spaghetti carbonara?
Użytkownik "Jackare" <j...@...pl> napisał w wiadomości
news:gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>> mógłby się podzielić?
>>
>> pozdrawiam i dzięki
>>
>> Maciek
>
> Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość
> cebulki jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
> dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
> dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
> Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
> zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
> roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
> gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
> Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
> lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
> nie jest to konieczne.
> Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
> prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
> Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
> koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
> Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
> twardości "al dente") i gotowe.
> Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
> nastawić wodę.
> --
> Jackare
nie widze w tym przepisie jajka, nie dodajesz jajka? czy to aby na pewno
przepis na Carbonara?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-10-20 08:38:42
Temat: Re: spaghetti carbonara?MONI| wrote:
>
> Użytkownik "Jackare" <j...@...pl> napisał w wiadomości
> news:gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>>> mógłby się podzielić?
>>>
>>> pozdrawiam i dzięki
>>>
>>> Maciek
>>
>> Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość
>> cebulki jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
>> dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
>> dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
>> Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
>> zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
>> roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
>> gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
>> Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
>> lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
>> nie jest to konieczne.
>> Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
>> prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
>> Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
>> koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
>> Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
>> twardości "al dente") i gotowe.
>> Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
>> nastawić wodę.
>> --
>> Jackare
>
> nie widze w tym przepisie jajka, nie dodajesz jajka? czy to aby na pewno
> przepis na Carbonara?
A gdzie tam. Carbonara polega na polaniu gorącego makaronu z podsmażonym
boczkiem surowymi roztrzepanymi jajkami. Jajka mają się lekko ściąć. W moim
mini-Larousse na 400g spaghetti idzie 200g wędzonego boczku podsmażonego
z 1 cebulą na 30g masła, potem podduszone w 1/2 kieliszka białego wina.
Podduszony boczek mieszamy z gorącym makaronem ugotowanym 'al dente' i
zalewamy sosem z 1 jajka, 2 żółtek, 75g parmezanu i 2 łyżeczek wody z
gotowania makaronu, doprawionym solą i pieprzem.
Są też wersje z jajkami bądź żółtkami wymieszanymi ze śmietaną - ja właśnie
w ten sposób robię. Tak czy owak istotne w przepisie jest zalanie gorącego
makaronu z boczkiem surowymi jajkami i szybkie wymieszanie, żeby jajka lekko
się ścięły. Skąd pomysł zastąpienia jajek serkiem topionym doprawdy nie wiem.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-10-20 08:39:00
Temat: Re: spaghetti carbonara?to chyba spaghetti ala studentara na kacora
z carbonara nic tutaj wspólnego nie widze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-10-20 10:01:17
Temat: Re: spaghetti carbonara?Maciej Jastrzębski pisze:
> Są też wersje z jajkami bądź żółtkami wymieszanymi ze śmietaną - ja właśnie
> w ten sposób robię. Tak czy owak istotne w przepisie jest zalanie gorącego
> makaronu z boczkiem surowymi jajkami i szybkie wymieszanie, żeby jajka lekko
> się ścięły.
Otóż to! Chodzi o to, żeby jaja _lekko_ się ścięły. Jeśli dodamy
śmietany, to łatwiej unikniemy efektu "makaronu z jajecznicą". :)
Skąd pomysł zastąpienia jajek serkiem topionym doprawdy nie wiem.
Może chodziło o jakąś podróbkę makaronu w sosie gorgonzola. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-10-20 10:29:54
Temat: Re: spaghetti carbonara?On Mon, 20 Oct 2008 09:03:55 +0200, "Jackare" <j...@...pl>
wrote:
>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>> mógłby się podzielić?
>>
>> pozdrawiam i dzięki
>>
>> Maciek
>
>Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość cebulki
>jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
>dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
>dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
>Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
>zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
>roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
>gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
>Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
>lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
>nie jest to konieczne.
>Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
>prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
>Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
>koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
>Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
>twardości "al dente") i gotowe.
>Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
>nastawić wodę.
Matku bosku....serki topione w carbonarze? Toz to nawet w Cafe Za
Slupem tak nie grzesza ;PP
Ortodoksyjnie i najprosciej: boczek bardzo cienki i wedzony -
pokrojony drobno, smazyc. albo - kontrastowo - pokrojony w
skwarki.
Ugotowac makaron w tym samym czasie (tak, jak napisane wyzej),
dodac boczek i wymieszac. osobno dobrze roztrzepac jaja, dodac,
wymieszac az sie jaja zetna, na to starty parmezan badz pecorino
romano (badz mieszanka obu), sporo czarnego pieprzu. Warianty: do
boczku dodac posiekana cebule, odrobine gestej smietany, ale to
jest zupelnie niekonieczne....
trys, jakby nie z Cafe ;)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-10-20 17:21:35
Temat: Re: spaghetti carbonara?kacyba wrote:
> to chyba spaghetti ala studentara na kacora
> z carbonara nic tutaj wspólnego nie widze
Podobnie jak nikt nie widzi komu odpowiadasz.
Sugeruję stosowne cytowanie.
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-10-20 19:09:52
Temat: Re: spaghetti carbonara?
>
> nie widze w tym przepisie jajka, nie dodajesz jajka? czy to aby na pewno
> przepis na Carbonara?
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
Nie zgłebiałem zagadnień związanych z carbonarą. Przepis który podałem
został mi podrzucony przez znajomego jako carbonara. Od lat go stosuję i
jedno co mogę zagwarantować to że jest to smaczne.
Z gorgonzolą lub lazurem będzie jeszcze smaczniejsze.
--
Jackare
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-10-21 06:31:10
Temat: Re: spaghetti carbonara?Krysia Thompson pisze:
> sporo czarnego pieprzu...
Istotne, bo właśnie od tego pieprzu pochodzi nazwa
--
Sławomir Jan Marusiński
Gdańsk. GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |