Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!news1.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!news-xxxfer.readnews.com!news-out.read
news.com!postnews3.readnews.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spaghetti carbonara?
Date: Mon, 20 Oct 2008 11:29:54 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <1...@4...com>
References: <4...@n...home.net.pl> <gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 46
NNTP-Posting-Host: 23ed1dcf.reader.athenanews.com
X-Trace: DXC=82`YhQGkl8_fnQLhoX1[YUaTHcV2NR;j[:LKFL\Y2OoZgH4CIJV8GV\Vl\i@MMEKl[KaJWD0
FGK>SV;@j^DS]GDY
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Original-Bytes: 2947
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316393
Ukryj nagłówki
On Mon, 20 Oct 2008 09:03:55 +0200, "Jackare" <j...@...pl>
wrote:
>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>> mógłby się podzielić?
>>
>> pozdrawiam i dzięki
>>
>> Maciek
>
>Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość cebulki
>jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
>dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
>dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
>Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
>zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
>roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
>gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
>Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
>lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
>nie jest to konieczne.
>Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
>prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
>Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
>koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
>Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
>twardości "al dente") i gotowe.
>Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
>nastawić wodę.
Matku bosku....serki topione w carbonarze? Toz to nawet w Cafe Za
Slupem tak nie grzesza ;PP
Ortodoksyjnie i najprosciej: boczek bardzo cienki i wedzony -
pokrojony drobno, smazyc. albo - kontrastowo - pokrojony w
skwarki.
Ugotowac makaron w tym samym czasie (tak, jak napisane wyzej),
dodac boczek i wymieszac. osobno dobrze roztrzepac jaja, dodac,
wymieszac az sie jaja zetna, na to starty parmezan badz pecorino
romano (badz mieszanka obu), sporo czarnego pieprzu. Warianty: do
boczku dodac posiekana cebule, odrobine gestej smietany, ale to
jest zupelnie niekonieczne....
trys, jakby nie z Cafe ;)
K.T. - starannie opakowana
|