Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mai
l
From: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spaghetti carbonara?
Date: Mon, 20 Oct 2008 10:38:42 +0200
Organization: lubman
Lines: 54
Message-ID: <gdhg2i$uao$1@news.lublin.pl>
References: <4...@n...home.net.pl> <gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.cpu.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.lublin.pl 1224491922 31064 212.182.63.154 (20 Oct 2008 08:38:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Oct 2008 08:38:42 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316389
Ukryj nagłówki
MONI| wrote:
>
> Użytkownik "Jackare" <j...@...pl> napisał w wiadomości
> news:gdhal5$nrk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>> Czy ktoś zna jakiś w miarę prosty przepis na spaghetti carbonara którym
>>> mógłby się podzielić?
>>>
>>> pozdrawiam i dzięki
>>>
>>> Maciek
>>
>> Zeszklić drobno skrojoną cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Ilość
>> cebulki jak kto lubi - ja lubię sporo, np 1 średnia na osobę.
>> dodać posiekany czosnek (i ewentualnie przyprawy o których mowa poniżej)
>> dodać pokrojony w drobną kosteczkę chudy wędzony boczek i trochę podusić.
>> Dodać serki topione w ilości 1-2 duże kostki (prostokątne) na osobę w
>> zależności ile się chce mieć sosu i podgrzewać aż serki całkowicie się
>> roztopią tworząc sos. Dla usprawnienia całej operacji porzed wrzuceniem do
>> gara serki należy pokroić na 2-3 mniejsze kawałki aby się łatwiej topiły.
>> Jeżeli sos wydaje się za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody lub mleka
>> lub jogurtu naturalnego lub kefiru - co kto lubi. W większości przypadków
>> nie jest to konieczne.
>> Nie które sery tanich marek marketowych nie chcą się topić. Należy używać
>> prawdziwych serów topionych np z "Sertopu".
>> Można do sosu dodać odrobinę przypraw (np tymianek lub pieprz ziołowy lub
>> koperek, lub majeranek) ale w ogóle to nie jest konieczne.
>> Tak zrobionym sosem polac uprzednio ugotowane spaghetti (najlepiej w
>> twardości "al dente") i gotowe.
>> Sos robi się bardzo szybko, na makaron należy więc odpowiednio wcześniej
>> nastawić wodę.
>> --
>> Jackare
>
> nie widze w tym przepisie jajka, nie dodajesz jajka? czy to aby na pewno
> przepis na Carbonara?
A gdzie tam. Carbonara polega na polaniu gorącego makaronu z podsmażonym
boczkiem surowymi roztrzepanymi jajkami. Jajka mają się lekko ściąć. W moim
mini-Larousse na 400g spaghetti idzie 200g wędzonego boczku podsmażonego
z 1 cebulą na 30g masła, potem podduszone w 1/2 kieliszka białego wina.
Podduszony boczek mieszamy z gorącym makaronem ugotowanym 'al dente' i
zalewamy sosem z 1 jajka, 2 żółtek, 75g parmezanu i 2 łyżeczek wody z
gotowania makaronu, doprawionym solą i pieprzem.
Są też wersje z jajkami bądź żółtkami wymieszanymi ze śmietaną - ja właśnie
w ten sposób robię. Tak czy owak istotne w przepisie jest zalanie gorącego
makaronu z boczkiem surowymi jajkami i szybkie wymieszanie, żeby jajka lekko
się ścięły. Skąd pomysł zastąpienia jajek serkiem topionym doprawdy nie wiem.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|