Data: 2004-02-26 18:42:03
Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iza Radac'" <n...@s...com> napisał w wiadomości
news:c1kmv0$saf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ale co ma do tego Twój fach? skoro na forum twierdzisz, że coś ma coś, a
to
> coś działa, to napisz nam co to jest?
Przeciez już pisałam w tym watku.
Ja po prostu chce wiedzieć, co to za
> substancje i czy dam rade wyleczyć nimi np. swoje gardło.
Nie dasz rady - z tego co mi wiadomo nie leczy się midem chorgo gardła, bo
on chore gardło jeszcze bardziej pdrażni.
W swoich knigach
> niczego na temat tych czarodziejskich substancji nie znalazłam. Mam sporo
> wiadomości o wosku pszczelim i propolisie, ale o cudownym miodzie - nic,
> poza tym, co napisał dr. Kucharczyk.
A czy ja piszę o jakichś magicznych substancjach? Raczej dziwuję się że
twierdzicie że miód i cukier rafinowany to to samo bo zawiera ileś tam
węglowodanów i wody tylko inaczej. Przecież nawet te cukry w miodzie są inne
niż w cukrze.
> Uważamy, że miód zawiera śladowe ilości pewnych związków, ale to śladowość
> jest tak śladowa, że trzeba by jeść beke miodu dziennie, żeby się tym
> podleczyć.
Co za debile Ci uczeni i lekarze - takim smieciem sie interesują. :>
np.: http://www.resmedica.pl/zdart79916.html
http://www.resmedica.pl/zdart19912.html
http://sidoz.pl/sowa/artykul/ida/4327/?numer=1&ID=16
20#1620
> Czy teraz się też mylimy? A jeśli tak, to oświec nas, ILE i CZEGO jest w
tym
> miodzie,
W miodzie gryczanym: "W składzie chemicznym miodu gryczanego, podobnie jak w
miodzie akacjowym, stwierdza się dużą ilość fruktozy. Według Makowiczowej
świeży miód gryczany zawiera 51,6% fruktozy, 46,59% glukozy i 0,27%
sacharozy. Występują w nim ponadto związki typowe dla kwiatów gryki,
zwłaszcza znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, jak:
fosfor, miedź, cynk, bór, jod, nikiel, kobalt, co jest charakterystyczne dla
ciemnych miodów. W próbkach polskiego miodu gryczanego stwierdza się także
dużą ilość witaminy C (2,9-11,9 mg%) oraz witamin Bi, 62 i PP. Natomiast,
mimo znacznej zawartości rutyny w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie
praktycznie nie stwierdza się jej. W procesie dojrzewania miodu związek ten,
będący glikozydem, ulega rozkładowi do aglikonu kwercetyny o wyraźnym
działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W ciągu około 6 tygodni aglikon zostaje
rozłożony do związków nieaktywnych mikrobiologicznie."
Sowa
|