Data: 2001-06-26 10:05:59
Temat: Re: sposob na zelatyne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:9h9irp$b3h$...@n...tpi.pl...
. Trzeba uważać przy
> dodawaniu czegoś zimnego, np. jogurtu, do ciekłej żelatyny. Ciekłej żelaty
ny
> nie można wlewać do zimnego, bo nawet mimo miksera zrobi się żelatynowe la
ne
> ciasto.
> Agata Solon, naturalna
Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajaci juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z truskawkami.
Przepis w watku:" zelatyna w listkach .Acha , 9 listkow zelatyny to tyle ile
zelatyna sypka na 3/4 litra plynu.
Jola L-L
|