From: "Ela" <e...@b...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8rcvfh$od0$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Re: sprawa dyni ;-)
Date: Wed, 4 Oct 2000 07:22:57 +0200
Lines: 55
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 4 Oct 2000 07:20:48 +0200, pro.bsb.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!pro.bsb.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34909
Ukryj nagłówki
Hej!
Wlasnie wczoraj zaprawialam dynie. Oto przepis:
2kg dyni bez pestek i skory
szklanka octu
szklanka wody
1/2 kg cukru
gozdziki
cynamon (najlepiej w calosci)
Dynie obrac, miazsz pokroic w kostke. Cukier zalac woda i octem i zagotowac.
Wrzucic pokrojona dynie i gotowac na nieduzym ogniu 15 min. Wlozyc kawalek
cynamonu i 15 gozdzikow i jeszcze chwile gotowac. Oczywiscie w czasie
gotowania od czasu do czasu pomieszac. Do goracych i umytych sloikow wkladac
dynie z zalewa i zakrecac sloiki. Z tego co wiem, to nie trzeba
pasteryzowac.
Robilam tez kiedys zapiekanke z dyni.
Miazsz zetrzec na tarce albo pokrocic w kostke. Piers kurczaka pokroic w
kostke i zalac wrzatkiem z kostka bulionowa. Wymieszac dynie z piersia
kurczaka i chwile pogotowac. Doprawic do smaku. Naczynie zaroodporne
wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Wylozyc to, co wymieszane, polac
sosem pomidorowym i posypac zoltym serem - pycha. Zapiekac az sie ser
rozpusci.
Smacznego
Ela
Belin <b...@p...com> wrote in message
news:8rcvfh$od0$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam :-)
> Moze bylo moze nie - patrzylem w archiwum - ale niewiele sie dowiedzialem
> :-(
>
> Ja w sprawie dyni - narzeczona "zlapala faze" na gotowanie i ostatnio
> dobrala sie do tej roslinki. Wlasnie dzisiaj zupe robi - ale dla swojej
> rodzinki (liczmy na to, ze wszystkich nie wytruje ;-) ) - ja akurat za tym
> nie przepadam, wiec strata niewielka.
>
> Ale pytanko: co jeszcze z tej dyni sie da zrobic (panna jakas dziwna
> miloscia zapalala do tego okraglego warzywa). Podobno placki / racuchy -
> juz w archiwum czytalem, ze ktos proponowal opcje podobna do plackow
> ziemniaczanych - ale moze ktos cos wie blizej na ten temat (przepis typu
> troche maki + traoche dyni + troche... - odpada - dziewczyna w kuchni jest
> raczej niezbyt wiec lubi jak jest wszystko w miare dokladnie podane ;-) ).
> A jak taka dynie ukisic albo marynowac? - kiedys marynowana (chyba - bo
> dawno) jadlem i byla calkiem...
>
> Pozdro wszystkim - ide na obiad bo zglodnialem od tych wszystkich
> przepisow ;-)
>
> Belin
>
|