Data: 2004-07-28 07:56:52
Temat: Re: stos pomidorow
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ostatnio w moje rece dostala sie calkiem pokazna ilosc pomidorow
> w zwiazku z tym mam pytanie co mozna z nich zrobic?
> jak np zrobic przecier na zapas do sloikow?
> a moze jakies inne propozycje spozytkowania tych pomidorow.
> trzeci dzien z rzedu salatka z pomidorow juz mi sie przejadla, a szkoda
> by sie zmarnowaly.
A moze musztarda z pomidorow - pychotka, ktora zamierzam w tym roku zrobic w
duzej ilosci:
40 dużych czerwonych pomidorów
2 cebule
1 litr octu
1/2 kg cukru
1 mała filiżanka soli
1 łyżka pieprzu czarnego
1/2 łyżki pieprzu angielskiego
1/2 łyżki goździków
1 łyżka cynamonu
1 łyżka imbiru białego.
1/2 łyżki papryki czerwonej
2 gałki muszkatołowe
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Rozgotować z cebulami utartymi na tarce.
Po przestygnięciu przetrzeć przez sitko.
Dodać do masy resztę składników.
Gotować do gęstości.
Ciepłe wlać do wygotowanych małych słoików.
Po wystygnięciu szczelnie zamknąć.
Pozdrawiam.
Basiek.
|