Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: iziak <i...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: strona
Date: Wed, 19 Jul 2000 10:26:57 +0200
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 35
Message-ID: <3...@p...wp.pl>
References: <3...@p...wp.pl> <3...@w...net>
<1ee0g37.xh3abz137gzkpN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: iziak.ds7.univ.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 963995224 25346 153.19.122.139 (19 Jul 2000 08:27:04
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jul 2000 08:27:04 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31441
Ukryj nagłówki
> > Natomiast chcialam zaznaczyc, ze sciaganie przepisow innych osob na
> > swoja strone bez dania im kredytu, a tym samym uzurpowanie autorstwa,
> > jest praktyka karana prawnie w niektorych cywilizowanych krajach.
> Co do przepisow kulinarnych to sprawa nie jest dla mnie jasna.
> Wiekszosc z nich nie jest i tak oryginalnym wymyslem tych, ktorzy je
> podaja, lecz naleza do dlu giej tradycji kuchennej. Ponadto przepisy
> kuchenne latwo nieznacznie zmieniac, a tak zmiana z jednej strony
> ppzwala uznac przepis za nowy, a z drugiej jakby nie daje prawa do
> tytulu autorstwa. Ta sprawa zawse we mnie wzbudzala lekki niepokoj. W
> kazdym razie ksiazki kuchenne calego swiata pelne sa przepisow
> sciaganych z innych ksiazek, bez podania zrodla. Sam tez widzialem
> redaktorow kulinarnych powaznych, wielkonakladowych pism, ktorzy bez
> zmruzenia oka sciagali przepisy z ksiazek.
Jak wspomnialam wczesniej, autorow nie podalam, bowiem nigdy nie
zapisywalam jaki przepis ktos podal - nie myslalam o zamieszczeniu ich
na stronie. A co do autorstwa, to czy fakt, ze ktos poda przepis na
grupie, oznacza, iz jest on jego autorem? Mozna wziac ksiazke kucharska
przepisac i gotowe (nie chce tu nikogo obrazac). Mysle, ze wazniejsza od
sporow o autora (i dla autora bardziej zadowalajaca) bedzie propagacja
jego receptur. Jesli oczywiscie ktos koniecznie chce byc wspomnianym,
prosze o kontakt. Moge rowniez zamiescic nowe przepisy z podaniem
nazwiska autora.
Co do deserow, zdaje sobie sprawe, ze 3 kategorie to troche malo - poza
deserami brakuje ciast, albo chociazby dan z ryb. Ale nie chcialam
przedluzac w nieskonczonosc uruchomienia tej strony. Postanowilam w
trakcie jej funkcjonowania dorzucac nowe informacje. A moze, Magdaleno,
jestes zainteresowana kacikiem Desery? Moglabym utworzyc taka kategorie,
w ktorej zamieszczone bylyby przepisy pochodzace od Ciebie, z
zaznaczeniem, iz kacik ten jest w pelni przez Ciebie redagowany (ja
tylko wrzucalabym strony na serwer). Pomoc mile widziana.
Pozdrawiam tymczasem,
Iza
|