Data: 2002-04-27 12:53:53
Temat: Re: surowka przy grilu?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Justyna Chodakowska" <j...@s...pl>
napisał w wiadomości news:3CC9ADD6.89B328E5@supermedia.pl...
> Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> > Sałatki:
> > 1. Ziemniaczana
Ugotowane w mundurkach zieniaki obieramy i kroimy w plastry,
dodajemy poszatkowaną młodą posoloną i wyciśniętą kapustę(młodą),
cebulę 1 główkę, koperek, pomidory w 1/8 i paprykę w paski. sos
winegrette.
> > 2. Szopska
Pomidory w cząstki, paprykę kolorową w paski, czerwona cebula,
ogórki małosolne, feta, oliwki. Z czosnku, soli, cukru, oliwy i
octu winnego ukręcić sos i polać nim pokrojone składniki sałatki i
wymieszać.
> > Warzywa opiekane:
> > 1.Pomidory z fetą
Ze średniej wielkości pomidora należy wyciąć kostkę i wsypać tam
szczyptę suszonej lub 2-3 listki świerzej bazylii i zapchać kostką
fety.
Wyciąć z alufolii kwadrat, posmarować go oliwą, posypać solą i
bazylią, zawinąć i piec 10-15 min. aż będzie miękki.
> > 2.Czosnek w folii
Czosnek obłupić z grubszych łusek posmarować oliwą i zawinąć w
alufolię. Piec max 10 min przysypane żarem.
> > 3.Pieczarki nadziewane
Z kilkunastu dużych pieczarek wyłamać trzony, i dokładnie je
wyczyścić (pieczarki nie trzony), następnie włożyć do marynaty :
100ml oliwy + 100ml + 1/4ł soli + 1/4ł pieprzu na godzinę
półtorej.
Włożyć do każdej 1/2ł pesto i zawinąć w alufolię. Upiec.
> > Sosy:
> > 2.Barbecue
podawałem
> > 3.Słodko-kwaśny
Sklankę miodu + szklankę czerwonego winnego octu lub wina +
3Ł sosu sojowego + 3Ł Worcestershire + 1Ł oleju sezamowego +
1/2szkl soku z pomarańczy + otarta skórka z pomarańczy
Gotować wszystkie składniki przez 10min na małym ogniu i na koniec
dodać łyżeczkę mąki ziemniacz rozmąconej w łyżce wody i zagotować
mieszając aż zgęstnieje.
> > Ponadto różne masełka smakowe
1. Masło rozmarynowe
do jagnięciny lub kurczaka
1/2 kostki masła, 1Ł musztardy Dijon, 2z czosnku, 3Ł posiekanych
listków rozmarynu. Utrzeć dokładnie masło ze wszystkimi
składnikami,
położyć na arkuszu alufoli lub pergaminu, zwinąć w ciasny wałek i
i schować do lodówki.
2. Masło pomidorowo-bazyliowe
do łososia, piesi z indyka
1/2 kostki masła, 4z czosnku, 5-8 suszonych pomidorów w oleju,
osuszonych i pokrojonych w drobną kostkę, 3-4Ł posiekanej świeżej
bazylii, sól pieprz.
3. Masło szalotkowe
do polędwicy wołowej, krewetek
1/2 kostki masła, 1Ł soku cytrynowego, 2-3 szalotki drobno
posiekane, sól pieprz.
4. Masło martini
do ryb i krewetek
1/2 kostki masła, 12 czarnych oliwek, 2Ł ginu, 1Ł martni wytr.,
1/2ł startej skórki cytr., szczypta cayenne.
odparować gin z martini do 1Ł i schłodzić, dodać posiekane drobno
oliwki, skórkę, cayenne, masło i utrzeć na gładko.
ł = łyżeczka do herbaty
Ł = łyżka stołowa
z = ząbek czosnku
|