Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ola G." <o...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?
Date: Wed, 3 Nov 2004 09:32:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <cma4j4$cl6$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <0...@n...home.net.pl>
<4...@n...onet.pl>
<cltfp5$d4g$1@atlantis.news.tpi.pl> <clth1t$1e8$1@inews.gazeta.pl>
<cludu6$1vv$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: kopernik.czest.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1099470244 12966 80.53.121.194 (3 Nov 2004 08:24:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Nov 2004 08:24:04 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220455
Ukryj nagłówki
"fuksa" <f...@o...pl> wrote in message
news:cludu6$1vv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> tuńczyk z jarzynami
> Składniki:
> -2 -plastry fileta z tuńczyka -1 -cebula,
> -1 - zielona papryka
> -1 - czerwona papryka
> - 400 g - pomidorów
> - 4-6-ziemniakow
> -1 - szklanka białego wina
> - szczypta ostre] papryki w proszku.
> - sok z cytryny.
> - oliwa
> -sól, pieprz
> Plan działania:
> - na patelnie z oliwą (niezbyt mocno nagrzaną) wrzucamy cebule pokrojoną
w
> pół krążki
> - mieszając dodajemy zieloną i czerwoną paprykę po krojoną wzdłuż w paski
> 3-4 cm grub
> - dusimy to razem ok 2 - 3 mm
> - ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i dokładamy na patelnie i dusimy
ok
> 2 - 3mm
> - dodajemy czosnek niezbyt drobno posiekany, solimy i pieprzymy.
> - następnie dodajemy pomidory w kawałkach lub pastę pomidorową
> - kroimy tuszkę z tuńczyka w kawałki w poprzek włókien na kawałki 5 -7 cm
i
> wrzucamy na patelnie, solimy i pieprzymy
> -dolewamy białego wina dość sporo oraz skraplamy sokiem z 1/2 cytryny,
> - przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości ok 1/2 godz
> - przed nałożeniem na talerz całą potrawę należy polać oliwką
>
|