Data: 2004-11-03 08:32:09
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?
Od: "Ola G." <o...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"fuksa" <f...@o...pl> wrote in message
news:cludu6$1vv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> tuńczyk z jarzynami
> Składniki:
> -2 -plastry fileta z tuńczyka -1 -cebula,
> -1 - zielona papryka
> -1 - czerwona papryka
> - 400 g - pomidorów
> - 4-6-ziemniakow
> -1 - szklanka białego wina
> - szczypta ostre] papryki w proszku.
> - sok z cytryny.
> - oliwa
> -sól, pieprz
> Plan działania:
> - na patelnie z oliwą (niezbyt mocno nagrzaną) wrzucamy cebule pokrojoną
w
> pół krążki
> - mieszając dodajemy zieloną i czerwoną paprykę po krojoną wzdłuż w paski
> 3-4 cm grub
> - dusimy to razem ok 2 - 3 mm
> - ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i dokładamy na patelnie i dusimy
ok
> 2 - 3mm
> - dodajemy czosnek niezbyt drobno posiekany, solimy i pieprzymy.
> - następnie dodajemy pomidory w kawałkach lub pastę pomidorową
> - kroimy tuszkę z tuńczyka w kawałki w poprzek włókien na kawałki 5 -7 cm
i
> wrzucamy na patelnie, solimy i pieprzymy
> -dolewamy białego wina dość sporo oraz skraplamy sokiem z 1/2 cytryny,
> - przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości ok 1/2 godz
> - przed nałożeniem na talerz całą potrawę należy polać oliwką
>
|