Data: 2002-10-28 10:54:44
Temat: Re: szalwia
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Pokaż wszystkie nagłówki
> jak smakuje szalwia?
> skad ja wziac (w proszku)
--------
Szalwia jest gorzkawa, ma bardzo wyrazny smak i aromat, trzeba z nia wiec
raczej ostroznie. Sama z siebie swietnie sie komponuje z miesem (taka
baranina oszalwiowana, albo zrazy z szalwia - cymesik), w mieszance (np z
majerankiem, lebiodka, bazylia, mieta i rozmarynem) jest extra do mielonych
koltetow, pasztetow itp.
Swieza bierze sie najczejsciej z supermarketow, w takich doniczkach
sprzedaja, mozna trafic, albo ze sklepu z nasionkami, w postaci owych (potem
na parapet i jest fajnie. Rosnie, pachnie i wyglada...). Zbierac (na
suszenie, jakby kto chcial) mozna przez caly rok, szalwia nie ma wymagan pod
tym wzgledem.
Gotowa suszona biore ze sklepow z ziolami, a jak nie mam takowego pod reka,
to z apteki:) To lekarstwo jest, poza wszystkim, dziala przeciwzapalnie,
przeciwbakteryjnie (kto mial raz w zyciu zapalenie okostnej, ten wie),
antyperspiracyjnie i reguluje trawinie.
Jest tez druga odmiana szalwii, muszkatolowa, ale nie spotkalam, czego
zaluje. Podobno swietnie wychodzi w samorobczych octach i wermutach...
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|