Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szatkowanie kapusty - czym
Date: Fri, 26 Oct 2007 11:36:04 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 39
Message-ID: <ffscoi$sqr$1@news.onet.pl>
References: <ffqmkk$kdu$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.onet.pl 1193391698 29531 212.182.111.231 (26 Oct 2007 09:41:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Oct 2007 09:41:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Sender: zhEl3N0Gj48n344FM54WpFH4g9f5lqGt
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304549
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kleju" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffqmkk$kdu$1@node1.news.atman.pl...
> Sluchajcie
> Czym poszatkowac kapuste azeby uzyskac takie dlugasne i waziutkie
> paseczki? moj 20 letni "Bartek" robi jaka nieapetyczna rabanke. Czy to
> jaka specjalna maszyne trzeba kupic czy co? Acha jeszcze jedno ostatnio
> wypytalem babinke w zieleniaku czemu u niej jest taka dobra kiszona
> kapusta powiedziala ze wklada do kiszenia kawalek chrzanu -
> wiedzieliscie o tym?
> Kleju
szatkownica jest konieczna ...
niestety długaśne i cienkie paski ta tylko w dużych przemysłowych
szatkownicach sie uzyska bo tam sie wrzuca całe główki kapusty...na
wiejskich targach i w niektórych sklepach z wyrobami z drewna to mozna
dostać takie szatkownice co sie trze kapuste jak na tarce na przykład takie
coś: http://www.eko-drew.pl/katalog.html...a dawny ZSRR produkował takie
małe na korbe...
A co dodatków do kiszenia....to jest ich cała kupa...
bo mozna dodać:
nic nie dodawać
kwaśne jabłka
dużo marchwi
tarte czerwone buraki to sie uzyskuje wtedy "fałszywą czerwona kapustę" :))
czosnek
tartą pietruszke
nasiona kopru
kminek
wszystko zależy od gustu....
generalnie w mieszkaniu wszystko kiśnie bardzo szybko...mnie 25 kilo kapuchy
w kamiennym garze zakisa w max 4 dni potem trzeba szukać chłodnego miejsca
Pozdrawiam i zycze sukcesów w kwaszeniu :)))
Marek
|