Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-onli
ne.com!not-for-mail
From: "I.P." <i...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpinak
Date: Wed, 21 May 2003 21:00:24 +0200
Organization: T-Online
Lines: 39
Message-ID: <bagicf$6c4$03$1@news.t-online.com>
References: <bad36r$iv$1@absinth.dialog.net.pl> <3...@p...onet.pl>
<1fv9m54.czic5i8m1ai0N%wlos@tele.com.pl>
<badpqv$vbo$04$1@news.t-online.com>
<1fva0e0.1fopt1a1281ojkN%wlos@tele.com.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1053543631 03 6532 bXoZVEmSSb-4oc 030521 19:00:31
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: bucUYiZaoe3kKaGjQgXZ8pxOIyiTNj2m4Vdy47WPUaxfF2QAEpQBZA
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157144
Ukryj nagłówki
>
> Widocznie krotko zyjesz
> ;-)
Dzieki!
> > nie slyszalam i nie
> > spotkalam sie z zadnym przepisem, ktory nie laczyl szpinaku z czosnkiem,
bez
> > tego ostatniego szpinak smakuje jak trawa :-)
>
> Moze trafilas na zly szpinak. Albo jeszcze musisz sobie wyksztalcic
> podniebienie.
Ani jedno ani drugie, ale przyznam sie bez bicia, nie znam smaku trawy :-))
> Przegladalem dzisiaj, troche mimochodem, literature w poszukiwaniu
> przepisow na szpinak. Na okolo setke przepisow jakie znalazlem w kuchni
> polskiej, wegierskiej, francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej, ukrainskiej
> wloskiej i innych tylko kilka zawieralo czosnek i to w umiarkowanej
> ilosci. Nawet w "Kuchni koszernej" Rebeki Wolf przepisy na szpinak sa
> bez czosnku.
Ojeje, kapituluje, tyle kuchni to ja nie mam czasu czytac!
W koncu czosnek nie jest przyprawa zbyt
> popularna w tradycyjneji kuchni polskiej.
>
> Wladyslaw
Wobec tego rozumiem, ze na grupie malo tradycji, bo wlasnie zwrocilam uwage,
ze do wielu dan dodawany jest czosnek i to czasem duuuzo, nawet np.do
lososia, ktory ma tak delikatny smak, ze szkoda "zabijac" go czosnkiem, ale
smaki sa rozne...Nie uzywam tak duzo czosnku, ale zurek, lub szpinak lubie
z czosnkiem, zadnych innych warzyw nie czosnkuje, to tyle na moje
usprawiedliwienie :-)
Ilona
|