Data: 2003-05-21 19:00:24
Temat: Re: szpinak
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Widocznie krotko zyjesz
> ;-)
Dzieki!
> > nie slyszalam i nie
> > spotkalam sie z zadnym przepisem, ktory nie laczyl szpinaku z czosnkiem,
bez
> > tego ostatniego szpinak smakuje jak trawa :-)
>
> Moze trafilas na zly szpinak. Albo jeszcze musisz sobie wyksztalcic
> podniebienie.
Ani jedno ani drugie, ale przyznam sie bez bicia, nie znam smaku trawy :-))
> Przegladalem dzisiaj, troche mimochodem, literature w poszukiwaniu
> przepisow na szpinak. Na okolo setke przepisow jakie znalazlem w kuchni
> polskiej, wegierskiej, francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej, ukrainskiej
> wloskiej i innych tylko kilka zawieralo czosnek i to w umiarkowanej
> ilosci. Nawet w "Kuchni koszernej" Rebeki Wolf przepisy na szpinak sa
> bez czosnku.
Ojeje, kapituluje, tyle kuchni to ja nie mam czasu czytac!
W koncu czosnek nie jest przyprawa zbyt
> popularna w tradycyjneji kuchni polskiej.
>
> Wladyslaw
Wobec tego rozumiem, ze na grupie malo tradycji, bo wlasnie zwrocilam uwage,
ze do wielu dan dodawany jest czosnek i to czasem duuuzo, nawet np.do
lososia, ktory ma tak delikatny smak, ze szkoda "zabijac" go czosnkiem, ale
smaki sa rozne...Nie uzywam tak duzo czosnku, ale zurek, lub szpinak lubie
z czosnkiem, zadnych innych warzyw nie czosnkuje, to tyle na moje
usprawiedliwienie :-)
Ilona
|