Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!no
t-for-mail
From: MadDeser <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpinak
Date: Wed, 06 Feb 2008 12:53:00 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 41
Message-ID: <foc7c3$1m0$1@mx1.internetia.pl>
References: <fo9t9q$1td$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.144.93
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1202299075 1728 213.17.144.93 (6 Feb 2008 11:57:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Feb 2008 11:57:55 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <fo9t9q$1td$1@news.onet.pl>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309730
Ukryj nagłówki
Jolka wrote:
> Witam!
> Tak mnie naleciało na szpinak!
Witam,
My zawsze robimy tak:
- Szpinak mrożony - 1op. (rozdrobniony lub liściasty, świeży oczywiście
najlepszy).
- ok. pół kubka śmietany 18%
- 15-20 dag sera żółtego (najlepiej twardy, dojrzały)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Szpinak połamać, wrzucić do rondla, rozmrozić na gazie i gotować.
Zazwyczaj ma dosyć dużo wody więc po paru minutach gotowania odcedzamy
go trochę, po odcedzeniu dodajemy sól i gotujemy (w sumie około
10-15min). Następnie dodajemy śmietanę a następnie starty żółty ser
(dosypujemy ciągle mieszając). Na koniec pieprz i na moment przed
wyłączeniem gazu wciskamy czosnek. Podawać z pieczywem.
Szpinak przygotowany w/g powyższego przepisu stosujemy również do
,,kombinacji'' naleśnikowych, trzeba go tylko bardzo dobrze odcedzić,
żeby potem nie rozmokły naleśniki i żeby z nich nie kapało.
1. Nakładamy szpinak na naleśniki, zawijamy i zapiekamy.
2. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: naleśnik, szpinak,
naleśnik... i zapiekamy, podajemy pokrojone jak tort.
Do obu powyższych kombinacji obligatoryjny sosik:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypior - 1 - 2 cebulki
- posiekany koper
Na torcik z 2 opakowań szpinaku sosik x 2
Pozdrawiam i smacznego.
Andrzej
|