Data: 2008-02-06 11:53:00
Temat: Re: szpinak
Od: MadDeser <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jolka wrote:
> Witam!
> Tak mnie naleciało na szpinak!
Witam,
My zawsze robimy tak:
- Szpinak mrożony - 1op. (rozdrobniony lub liściasty, świeży oczywiście
najlepszy).
- ok. pół kubka śmietany 18%
- 15-20 dag sera żółtego (najlepiej twardy, dojrzały)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Szpinak połamać, wrzucić do rondla, rozmrozić na gazie i gotować.
Zazwyczaj ma dosyć dużo wody więc po paru minutach gotowania odcedzamy
go trochę, po odcedzeniu dodajemy sól i gotujemy (w sumie około
10-15min). Następnie dodajemy śmietanę a następnie starty żółty ser
(dosypujemy ciągle mieszając). Na koniec pieprz i na moment przed
wyłączeniem gazu wciskamy czosnek. Podawać z pieczywem.
Szpinak przygotowany w/g powyższego przepisu stosujemy również do
,,kombinacji'' naleśnikowych, trzeba go tylko bardzo dobrze odcedzić,
żeby potem nie rozmokły naleśniki i żeby z nich nie kapało.
1. Nakładamy szpinak na naleśniki, zawijamy i zapiekamy.
2. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: naleśnik, szpinak,
naleśnik... i zapiekamy, podajemy pokrojone jak tort.
Do obu powyższych kombinacji obligatoryjny sosik:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypior - 1 - 2 cebulki
- posiekany koper
Na torcik z 2 opakowań szpinaku sosik x 2
Pozdrawiam i smacznego.
Andrzej
|