Data: 2004-02-07 16:51:04
Temat: Re: szukam ciasta bez pieczenia...
Od: "Lilla" <l...@b...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stokrota" <a...@i...pl> napisała:
> Serdecznie dziękuje za Twoją propozycję! Niestety jesteb bardzxo
> niedoświadczona kulinarnie. Jeśli jesteś w stanie podać mi jakiś przepis na
> lodowiec, ananasowiec czy też bananowiec będe bardzo szczęśliwa. Może nawet
> zadowole teściową. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje i pozdrawiam. Czekam na
> następny post. Pa
OK, wybieraj:
Lodowiec
Biszkopty okragle (ze 2 paczki)
3 galaretki roznokolorowe
3/4 szkl. cukru
4 zoltka
2 lyzki budyniu smietankowego lub waniliowego
2 lyzki kakao
1 szkl. mleka
1 maslo (moze byc roslinne)
1 puszka ananasow
sok z cytryny.
Utrzec zoltka z cukrem, dodac budyn i troche zimnego mleka, rozetrzec
na jednolita mase. Reszte mleka podgrzewac, gdy bedzie gorace, wlac mase
jajeczna, ciagle mieszajac, az powstanie gesty budyn. Odstawic do wystygniecia.
Maslo zmiksowac, dodajac po lyzce zimny budyn, dodac do smaku sok z cytryny.
Mase podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao (mozna tez dac odrobine
alkoholu).
Przygotowac w oddzielnych miskach 3 kolory galaretek (np.: zolta, zielona
i czerwona). Mozna zrobic tylko polowe porcji kazdej z galaretek, to juz
powinno wystarczyc do namoczenia biszkoptow.
Dno tortownicy wylozyc biszkoptami uprzednio maczanymi w ostudzonych
galaretkach (powinny lekko nasiaknac galaretka i nalezy je ukladac tak, aby
powstala mozaika kolorow), wylozyc mase kakaowa, znow warstwe biszkoptow,
mase biala, a na niej ulozyc plastry ananasa.
Zalac jasna galaretka, np. cytrynowa i wstawic do lodowki.
Owoce moga byc inne, to juz rzecz gustu, ale ananas ladnie wyglada, choc
troche gorzej sie kroi :)
*****************
Bananowiec
Biszkopty okrągłe
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
1 żółtko
1/2 szkl. cukru pudru
150 g masła
5 bananow
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Banany obrać, cztery zetrzeć na tarce
lub rozgnieść widelcem, a jeden pokroić na plasterki i pozostawić do dekoracji.
Żółtko utrzeć z masłem i cukrem, połączyć z zastygającymi galaretkami
cytrynowymi i bananami.
Masę przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki na 1 godz.
Po zastygnięciu udekorować plasterkami banana i zalać tężejącą galaretką
pomarańczową rozpuszczoną w jednej szklance gorącej wody.
Wstawić ponownie do lodówki.
Uwaga:
Zamiast 2 bananow w masie mozna dodac 2 jablka, jesli ktos boi sie,
ze ciasto bedzie zbyt mdle w smaku :)
*****************
Ananasowiec (wg przepisu Beaty M.)
2 budynie smietankowe lub waniliowe
3 galaretki (moga byc 2 ananasowe i 1 pomaranczowa lub 3 pomaranczowe)
1 kostka margaryny Kasi
biszkopty lub polowka biszkoptu
1 puszka ananasow
Odlac sok z ananasow, uzupelnic woda do objetosci 1 litra i ugotowac
2 budynie. Do goracego budyniu dodac 2 galaretki (w proszku) i kostke Kasi,
ciepla mase wylac do tortownicy wylozonej biszkopcikami lub biszkoptem.
Na przestudzonej masie ulozyc ananasy z puszki i zalac galaretka.
Pozdrawiam
Lilla
|