Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.ebone.net!news1.ebone.net!iad-peer
.news.verio.net!news.verio.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mai
l
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na sosy/3 przepisy
References: <a2mt4c$2pf4$1@pingwin.acn.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a2mua8$2qgh$1@pingwin.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 43
Date: Wed, 23 Jan 2002 13:04:35 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1011819997 4.33.132.12 (Wed, 23 Jan 2002 13:06:37 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Jan 2002 13:06:37 PST
X-Received-Date: Wed, 23 Jan 2002 13:06:37 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93174
Ukryj nagłówki
Rena wrote:
> > pewnie masz przegladarke , wpisz tam to slowo itd itd
> ojej, ale mi nie chodzi o bylejakie sosy. chcialabym, zebyscie mi polecili
> swoje ulubione, sprawdzone, przetestowane, wysmakowane...
Na 2 ososby
Sos bialy:
1 lyzeczka masla
1 zabek czosnku
1/4 szklanki mocnego rosolu
1/2 szklanki smietanki
sol, bialy pieprz
1 lyzka startego parmezanu
Czosnek posiekac i usmazyc na masle az zmatowieje. Dodac rosol i
smietanke. Gotowac na malutkim ogniu az troche odparuje, 5 minut. W
ostatniej chwili doprawic sola i bialym pieprzem, i dodac parmezan.
Wymieszac i wylac na makaron i od razu podac.
Najlepiej z duza salata.
Sos zielony nr.1
garsc lisci swiezej kolendry
mala garsc lisci swiezej bazylii
pol szklanki rosolu
pol szklanki smietanki
duzo pieprzu
maly zabek czosnku
Zmielic wszystko w blenderze, przelac do malego garnuszka, doprowadzic
do zawrzenia i podgotowac przez 5 minut na malym ogniu. Goracy wylac na
makaron, podac natychmiast, mozna posypac orzeszkami piniowymi.
Sos zielony nr.2
1/2 zabka czosnku
1/2 lyzki oliwy
1/2 szklanki smietanki
1 lyzka pesto
W malym garnuszku podsmazyc czosnek w oliwie, gdy jeszcze ciagle bialy, dodac
lyzke pesto, troche smietanki i rozmacic. Dodac reszte smietanki, doprowadzic
do wrzenia na malutkim ogniu, czesto mieszajac, i uwazajac, zeby nie wykipialo.
Polac makaron. Posypac swiezo kruszonym pieprzem. Pycha. Mozna tez posypac
parmezanem. Salata z endive czy radicchio swietnie do tego pasuje.
Magdalena Bassett
|